Influenza elleni védőoltás

Orvosi rendelőnkben a legmagasabb szakmai színvonalon az utazásokkal kapcsolatos kötelező, illetve ajánlott védőoltásokon kívül több betegség megelőzését szolgáló védőoltás is megkapható.

Az influenza egy vírus által okozott megbetegedés. Ez a kórokozó olyan különleges képességekkel rendelkezik, hogy szerkezete folyamatosan és gyorsan változik! Ennek a következménye, hogy időről-időre meglephet minket! Sok embert képes megbetegíteni egyszerre, egyidőben, akár komoly szövődményket is okozva. Több hasonló vírus is produkálhat ilyen tüneteket, különösen az őszi-téli hónapokban. Ezeknek azonban nincsenek komoly következményei, és nem tud olyan gyorsan terjedni. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a szövődményekkel járó, súlyos, kórházi ápolást igénylő esetek száma évente 3-5 millió között van, s ezek közül 250-500 ezer sajnos halálos kimenetelű. Ezek elgondolkodtató számok, egy oltással megelőzhető betegség esetében.

HOGYAN TERJED AZ INFLUENZA?

Köhögés, tüsszentés, beszéd alatt keletkező légúti váladékcseppecskék révén sok milliárd vírus kerül a külvilágba. Ezek a kórokozók fertőzik meg az egészséges embereket, belélegezve, tárgyakon megtapadva a szervezetbe bekerülve. Az influenza terjedésének kedvez, hogy viszonylag kevés kórokozó is elegendő a betegség kialakulásához. Így könnyen érthető, hogy közösségek (pl. iskolák, munkahelyek, szociális otthonok stb.) tagjainak többsége egyik napról a másikra ágynak eshet.
A zsúfoltság - tömegközlekedés, szórakozóhelyek, közösségek - különösen kedveznek a fertőzés terjedésének.

MILYEN TÜNETEI VANNAK AZ INFLUENZÁNAK?

A betegség teljesen általános tünetekkel kezdődhet. Ezek hirtelen alakulnak ki, akár néhány óra alatt is jelentkezhetnek. Felsorolva őket: láz, rossz közérzet, gyengeség, izomfájdalom, ízületi fájdalom, orrfolyás, köhögés, torokfájás, rekedtség, szédülés. A láz, rossz közérzet, köhögés 80%-ban jelen van. Gyermekeknél előfordulhat hányás, hasmenés is. A magas láz a csecsemők, és az idősek, valamint a krónikus betegek számára különösen veszélyes lehet: megterheli a szívet, a tüdőt, felboríthatja az anyagcserét (cukorbetegség). Ezekben a csoportokban megemelkedik a szövődményes esetek száma, a betegség sokkal súlyosabb formában zajlik. Az influenza általában 1-2 hét alatt gyógyul, a lábadozás azonban elhúzódó lehet.

MELYEK A MEGELŐZÉS MÓDJAI?

Járványos időszakban kerülni kell a zárt, zsúfolt helyeket. A beteg ember, pár napig maradjon otthon, fontos az ágynyugalom. Védje környezetét azzal, hogy zsebkendőbe köhög, tüsszent vagy maszkot hord. Javasolt a gyakori kézmosás. A védekezés leghatékonyabb módja az évente ismételt influenza elleni oltás. Érdemes magunkat még a szezon kezdete előtt beoltatni, hiszen így az oltás már az esetleges betegséghullám kialakulása előtt védetté tesz minket.

MIÉRT FONTOS MINDEN ÉVBEN MEGKAPNI A VÉDŐOLTÁST?

Az influenza vírus három típusba sorolható: A, B és C. A szezonális influenzajárványokat az A és B típusú vírusok okozzák minden évben. Az A típus az állatvilágban is előfordul (madár, sertés), de nem minden esetben betegíti meg azt a fajt, amelyik hordozza. Az influenza elleni védőoltás minden évben tartalmaz 2A és egy B törzset. Ezeket a WHO határozza meg, az előző szezon megbetegedési adatait elemezve. Így gyakorlatilag minden szezonban újra kell gondolni, mely törzsek okozhatnak megbetegedéseket. Vagyis, az előző szezon tapasztalatai tükröződnek az aktuális időszak oltóanyagának az összetételében.

Jelentkezés időpontra

A védőoltások mellett szakszerű, személyre szóló és az aktuális utazással kapcsolatos tanácsadás is történik.

Felhívjuk figyelmét, hogy a program által javasolt oltások tájékoztató jellegűek! Mindenképpen kérje kollégáink vagy más szakember tanácsát!


MIÉRT BIZTONSÁGOS AZ OLTÁS?

A Magyarországon forgalomban lévő influenza ellenes oltóanyagok kizárólag inaktivált vírust vagy annak csupán egy meghatározott részét tartalmazzák. Ezek nem okozhatnak betegséget, hanem csupán „felkészítik” az immunrendszert az influenza elleni védekezésre. Az oltás beadását esetlegesen kísérheti néhány kellemetlen tünet. Ezek a következőek lehetnek: láz, fejfájás, gyengeség, rossz közérzet, valamint a beadás helyén: bőrpír, duzzanat, fájdalom. Ezek a jelenségek átmeneti jellegűek, önmaguktól spontán javulnak néhány napon belül.

KIKNEK ÉS MIKOR JAVASOLT AZ OLTÁS FELVÉTELE?

A betegség kockázata sokkal nagyobb, mint a védőoltásé! Ezért a védőoltás javasolt mindenkinek, fél éves kor felett!

Kiemelt csoportok:

  • A veszélyeztetett személyeknek (pl. idős kor, krónikus betegség).
  • Akik munkájuk miatt zárt térben több emberrel dolgoznak együtt vagy sok emberrel kerülnek kapcsolatba munkájuk során.
  • A fél évnél fiatalabb gyermekek családtagjai számára, mivel az ő védelmüket a környezetükben élők oltásával lehet csak megoldani.
  • Leendő kismamák részére. A nemzetközi ajánlások már a családtervezés időszakában is javasolják az influenza elleni oltás felvételét, ha a gyermekvállalás várhatóan az influenza szezonra esik.
  • Hosszú repülőút alkalmával
  • Gazdaságossági szempontból mindenki számára, aki szeretné megelőzni, hogy egy esetleges megbetegedése kapcsán akár több ezer forintot költsön gyógyszerekre, és jelentős jövedelemkiesés sújtsa.

Az oltás nem adható be annak, akinél súlyos allergiás reakció alakul ki tojás fogyasztása kapcsán, vagy a korábbi oltást követően orvosi beavatkozásra volt szükség. Kérje minél korábban az oltást, hiszen a védelem kialakulása 2-3 hetet vesz igénybe, és nem tudhatjuk biztosan mikor kezdődnek a tömeges megbetegedések. Az influenza szezon alatt is érdemes kérnie a védőoltást, ha azt korábban nem volt módjában megtenni! Az oltás felvétele előtt konzultáljon kezelőorvosával!

Orvosi rendelőnkben – a legmagasabb szakmai színvonalon – az utazásokkal kapcsolatos kötelező illetve ajánlott védőoltásokon kívül több betegség megelőzését szolgáló védőoltás is megkapható.

A védőoltások mellett szakszerű, személyre szóló és az aktuális utazással kapcsolatos tanácsadás is történik. Ügyfeleinket előre egyeztetett időpontban fogadjuk a felesleges várakozás elkerülése érdekében.

Jelentkezés időpontra

Malária

A malária veszélyes betegség, évente Európában kb. 10.000 malária eset fordul elő, néhány Magyarországon is.

Tovább

Kolera

Fő oka a bakteriális fertőzés és leginkább azokban a fejlődő országokban lelhető fel, ahol jellemzőek a higiéniai problémák és az aluliskolázottság.

Tovább

Diftéria, tetanus, polio, pertussis

A gyermekeket csecsemőkoruktól többször oltják a betegséggel szemben (Di-Per-Te oltások) életkorhoz kötött kötelező oltások keretében.

Tovább

Bárányhimlő

Varicella megelőzésére két vakcina áll rendelkezésre. Mindkét oltóanyag élő attenuált vírust tartalmazó, liofilizált készítmény.

Tovább