Pneumococcus elleni védőoltás

Orvosi rendelőnkben a legmagasabb szakmai színvonalon az utazásokkal kapcsolatos kötelező, illetve ajánlott védőoltásokon kívül több betegség megelőzését szolgáló védőoltás is megkapható.

Fontos tudnia, hogy

  • az életkor növekedésével (50 éves kortól) és a társbetegségek megjelenésével egyre gyakrabban fordul elő a pneumococcus baktérium okozta tüdőgyulladás, illetve agyhártyagyulladás.
  • mindkét betegség súlyos, nem ritkán halálos kimenetelű is lehet. Ezen baktériumok ellen a leghatékonyabban védőoltásokkal védekezhetünk.

Kiket és miért érdemes oltani? 


Minden 50 év feletti felnőttet, mert egyre többször kell szembenéznünk a korral járó változások okozta problémákkal, köztük a csökkent védekezőképesség miatt kialakuló súlyos fertőzésekkel is.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ módszertani levele a 2021. évi védőoltásokról az alábbi esetekben javasolja a pneumococcus elleni védőoltás ajánlását, felvételét:

• Influenza oltásra érkező pácienseknél 

• 50 éves kor felett mindenkinek

• A krónikus betegeknek, akik alapbetegségük miatt fogékonyabbak a súlyos pneumococcus fertőzésre: tüdő (COPD, asztma)-, szív-, vese-, máj- és cukorbetegek, immunrendszert gyengítő betegségben szenvedő betegek

• Dohányosoknak - életkortól, betegségtől függetlenül

• Belsőfül műtéten átesetteknek, koponyasérülteknek és léphiányosoknak.


Két pneumococcus fertőzés elleni oltóanyag van forgalomban. Az oltóanyagok alkalmazásakor az alábbiak megfontolása javasolt:

- Akik korábban még nem részesültek pneumococcus elleni védelemben, azoknak az oltását a 

13 szerotípust tartalmazó konjugált oltóanyaggal javasolt kezdeni. A védelmet - legalább 2 hónap, 

de optimálisan 6-12 hónap eltelte után- ki lehet szélesíteni a 23 szerotípust tartalmazó poliszacharid 

vakcinával.

- A 65 éves kor felettieknek a 23 szerotípust tartalmazó poliszacharid oltóanyagból 1 emlékeztető 

oltás javasolt, ha legalább 5 év telt el az előző poliszacharid oltás óta.

- Aki korábban poliszacharid oltóanyaggal kapott védőoltást, 1 év múlva a 13 szerotípust 

tartalmazó konjugált oltóanyagot is megkaphatja egy alkalommal.

- A pneumococcus elleni védőoltás bármely más oltóanyaggal (pl. influenza) egyidőben vagy bármilyen időközzel adhatók.

Orvosi rendelőnkben – a legmagasabb szakmai színvonalon – az utazásokkal kapcsolatos kötelező illetve ajánlott védőoltásokon kívül több betegség megelőzését szolgáló védőoltás is megkapható.

A védőoltások mellett szakszerű, személyre szóló és az aktuális utazással kapcsolatos tanácsadás is történik. Ügyfeleinket előre egyeztetett időpontban fogadjuk a felesleges várakozás elkerülése érdekében.

Jelentkezés időpontra

Tetanusz

A merevgörcsöt, valamely sebnek a Clostridium tetani baktériummal való fertőzés okozza. A baktérium spórái évekig megmaradnak a talajban és a porban, ellenállnak a szárazságnak, a vegyi anyagoknak és a napfénynek.

Tovább

Influenza

Az influenza vírus bárkit megbetegíthet. A szövődmények kialakulásának fő oka, hogy a vírus egyéb bakteriális kórokozók bejutását nagymértékben megkönnyíti. A védekezés legtökéletesebb eszköze a védőoltás.

Tovább

Malária

A malária veszélyes betegség, évente Európában kb. 10.000 malária eset fordul elő, néhány Magyarországon is.

Tovább

Diftéria, tetanus, pertussis

A gyermekeket csecsemőkoruktól többször oltják a betegséggel szemben (Di-Per-Te oltások) életkorhoz kötött kötelező oltások keretében.

Tovább