Belépés

Bejelentkezve oldalunkon, nyomon követheti korábbi oltásait, ellenőrizheti meglévő oltásainak ciklusát, új időpontot foglalást, vagy módosíthatja a meglévőt.

Még nincs fiókja?

Regisztráció

Van már felhasználója?

Malária, van lehetőség a megelőzésre

A nyár közeledtével az utazási kedv is felerősödik, előtérbe kerülnek a családi nyaralások, tengerparti esküvők és a baráti-bulizós kiruccanások. De ilyenkor sem szabad megfeledkezni a különböző fertőzésekről, betegségekről főleg, ha egzotikus ország az ú

Az egyik ilyen fertőzés melyről érdemes szót ejtenünk a malária. Napjainkban is világszerte számos áldozatot követelő, trópusi körülmények között előforduló, szúnyogok által terjesztett betegségről van szó.

Trópusi környezetben a malária sajnos népbetegségnek számít, ezeken a területeken évente akár 350-500 millió megbetegedés is történhet. Ez óriási szám, gondoljunk csak bele: a világ népességének elég nagy százaléka maláriaveszélyes területen él.
A fertőzés valódi felelőse a trópusi mocsarak környékén előforduló Anohpeles szúnyogfaj. Ezek a szúnyogok a betegség kórokozóit egyik emberről a másikra vérszívás közben, a csípés során történő nyálbefecskendezéssel viszik át.

A leginkább magas kockázatú területek többsége trópusi és szubtrópusi területeken fordul elő. Több mint száz országban volt már malária által okozott járvány. Az egyik kiemelten veszélyes zóna Dél-Afrika, ide tartozik Kenya, Tanzánia, Zimbabwe, Ghána, Guinea és Etiópia, Zanzibár és Mauritius szigete. De a malária más földrészeken is igen elterjedt, magas kockázatú régiónak számít többek között az Indonéz szigetvilág (Bali), Thaiföld, Kambodzsa és Vietnám. Nem maradhat ki a felsorolásból a Latin-Amerikai földrész sem, ugyanis itt is vannak maláriával fertőzött területek, kiemelten veszélyes Brazília, Argentína és Peru bizonyos részei, de Mexikó, Venezuela és Dominika is elég erősen fertőzött területnek számít.

földgömb malária jelzéssel kép: www.cdc.gov

A megelőzés a legfontosabb! A legtöbb trópusi betegség ellen védőoltással tudunk védekezni, ez a legegyszerűbb módja a betegségek megelőzésének. DE! A malária ellen nincs védőoltás, gyógyszerrel tudunk védekezni. Ez így talán kicsit komplikáltabb folyamat, hiszen már az utazás előtt el kell kezdenünk a gyógyszer rendszeres szedését és ezt folytatnunk kell a nyaralas egész időtartama alatt, sőt még hazaérkezésünk után is az előírtaknak megfelelően. Fel kell hívnunk a figyelmet, hogy a malária elleni tabletta szedése után 3 hónapig még nem szabad terhességet vállalni, így akik gyermekvállaláson gondolkoznak ennek függvényében válasszák ki az úticéljukat.

➕ Jelentkezés időpontra

További tippek a megelőzésre:

  • a szúnyogcsípés elkerülése és megakadályozása a testet jól fedő lenge ruházattal,
  • a szabad területeken (arc, kezek, boka) szúnyogriasztó szerek használata,
  • az ágyat teljes egészében borító moszkitóháló használata.

Fontos megjegyezni, hogy a fizikai védelem eszközei és a szúnyogriasztók alkalmazása meg sem közelíti a gyógyszeres kezelés hatásosságát.

Azonban maláriában akkor is megbetegedhet, ha valaki rendesen szedi a malária elleni gyógyszereket, mert a kórokozó rezisztens lehet az alkalmazott készítményre. Ezeknél a tüneteknél gyanakodhatunk malária fertőzésre: magas láz, hidegrázás, izomfájdalom, hányás és hasi fájdalmak, a tünetek a szúnyogcsípést követően 6-40 nappal jelentkezhetnek.

A betegség kezelése során figyelembe kell venni a területet, ahol a beteg a kórokozót beszerezhette, törekedni kell a kórokozó faj pontos ismeretére, hiszen ez befolyásolja a gyógyszer megválasztását.

Így védekezhetünk 4 lépésben a malária ellen:

1. Legyünk tisztában a maláriaveszéllyel (úti cél meghatározása), fő tünetekkel, lappangási idővel.

2. Fizikai védelem a szúnyogcsípések ellen (megfelelő ruházat, szúnyogriasztók használata).

3. Szedjen malária elleni gyógyszert.

4. A maláriaveszélyes területről való visszaérkezés után még hetekig erre a betegségre lehet gyanakodni.

Összefoglalva tehát, a maláriával kapcsolatban ezekre a fontos kérdésekre kell válaszolnunk:

  • Ahova megyünk ott van-e maláriaveszély?
  • Ha igen, milyen típusú gyógyszerrel védekezhetünk ellene?

Mivel 2022-ben kedvelt úticélok is vannak a máláriával fertőzött területek listáján (Tanzánia-Zanzibár, Kolumbia Brazília, Dominika, Kenya stb.), ezért utazás előtt érdemes kollégáink vagy más szakember tanácsát kérni.

A Nemzetközi Oltóközpontnál személyre szóló, az aktuális utazással kapcsolatos tanácsadás történik!

➕ Jelentkezés időpontra