Belépés

Bejelentkezve oldalunkon, nyomon követheti korábbi oltásait, ellenőrizheti meglévő oltásainak ciklusát, új időpontot foglalást, vagy módosíthatja a meglévőt.

Még nincs fiókja?

Regisztráció

Van már felhasználója?

Milyen betegségeket okoz a HPV?

A human papilloma vírus, vagyis a HPV vírus által okozott fertőzés elsősorban szexuális úton terjed. Világszerte ez a leggyakrabban előforduló fertőzés, mely évente az összes daganatos megbetegedés több mint 6 százalékáért felelős, miközben a fertőzés egy

A HPV vírusnak több mint 130 típusa létezik, melyek közül legalább 40 az intim területeken is tüneteket okozó kórokozó. Legalább 14, úgynevezett „magas kockázatú” HPV vírus okozhat daganatos megbetegedéseket, például nőknél a méhnyakrákot.

A HPV tünetei

A HPV nem feltétlenül okoz tüneteket, férfiak esetében igen gyakori a tünetmentesség. A fertőzést kedvező esetben 9-24 hónap alatt legyőzi szervezetünk immunrendszere és észrevétlenül múlik el. Előfordulhat azonban, hogy a HPV fertőzés huzamosabb ideig fennáll, és néhány év elteltével szövődményeket okoz.

Ha a HPV-fertőzés nem múlik el, az alábbi szövődményeket okozhatja:

  • Vírusos szemölcs: többnyire az az ujjakon, a kézháton jelenik meg 2-5 mm átmérőjű, fájdalmatlan csomók formájában.
  • Gyulladás: ilyenkor az érintett régiókban, a szeméremtesten, végbélen felmaródás látható, illetve gyakori még a hüvelyváladék.
  • Kondilóma: jóindulatú nemi szemölcs.
  • Méhnyakrák vagy egyéb hámszövetet érintő rosszindulatú elváltozás.

Hogyan terjed a HPV?

A HPV egy fertőzött személlyel történő közvetlen – elsősorban szexuális – érintkezéssel terjed. A fertőzés feltétele a közvetlen bőr-nyálkahártya vagy bőr-bőr kontaktus, de hétköznapi kontaktussal sem kizárt az átadása (pl. uszoda, strand, közös törölköző, nyilvános wc használat).

A partner megfertőzése tünetmentes hordozó állapotban is megtörténik, sok esetben az átadó fél nem is tud a betegségéről, mivel még nincsennek tünetei. A HPV lappangási ideje elég hosszú, 3-8 hónap is lehet, emiatt könnyen elkapható és továbbadható a betegség.

A HPV fertőzés kockázati tényezői:

  • 18 év alatt elkezdett nemi élet,
  • gyakori partnerváltás,
  • rossz higiéniás körülmények,
  • alultápláltság,
  • dohányzás,
  • orális fogamzásgátlók szedése.

A legveszélyesebb szövődmény a méhnyakrák

A méhnyakrák már a korai stádiumban is felismerhető, és megfelelő kezeléssel gyógyítható. Ennek ellenére a méhnyakrákos megbetegedés napjainkban is kiemelkedő helyet foglal el a halálozási statisztikákban.

A méhnyakrák, a méhnyak laphámsejtjeinek rosszindulatú elfajulásából kialakuló daganatféleség. A méhnyakrák úgynevezett daganatmegelőző állapota a cervicalis intraepitelialis neoplasia, ez még nem valódi daganat, de a rákszűrés során már diagnosztizálható, és az idejében végzett beavatkozással gyógyítható.

Hogyan előzhető meg a HPV megbetegedés?

A lányok és fiúk körében a leggyakrabban alkalmazott HPV elleni védőoltás mindkét nemnél megelőzheti a HPV-fertőzéseket és ehhez köthető betegségeket, például a szemölcsöt, a méhnyakrákot és egyéb a HPV által okozott daganatos megbetegedéseket.

Orvosi rendelőnkben elérhető a 9 komponensű HPV elleni védőoltás (Gardasil), mely a legveszélyesebb típusok ellen nyújt védelmet és már 9 éves kortól adható.

Arra szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy az óvszer használata nem zárja ki teljesen a vírus átadását, mert a HPV olykor a környező bőrfelületen is jelen lehet, amit nem véd az óvszer.

➕ Jelentkezés időpontra

A HPV kezelése

Magának a vírusnak nincs ellenszere, de a HPV által okozott egészségügyi problémák többféleképpen kezelhetők. A kezelés célja tehát csupán a fertőzés okozta elváltozások eltüntetése, amire számos módszer használatos, függően az anatómiai elhelyezkedéstől, az elváltozások méretétől.

A méhnyakrákot, illetve a méhnyak szövetei „rákmegelőző” elváltozásait szűrővizsgálattal időben fel lehet ismerni, és lehet kezelni.

A legfontosabb a megelőzés, ennek lehetőségei a biztonságos szex, monogám és tartós párkapcsolat, a mechanikus védelem, a szűrővizsgálat és a védőoltás.

Orvosi rendelőnkben – a legmagasabb szakmai színvonalon – több betegség megelőzését szolgáló védőoltás is megkapható.