Kolera elleni védőoltás

Orvosi rendelőnkben a legmagasabb szakmai színvonalon az utazásokkal kapcsolatos kötelező, illetve ajánlott védőoltásokon kívül több betegség megelőzését szolgáló védőoltás is megkapható.

Számos afrikai, ázsiai és latin-amerikai országban elterjedt. Néhány behurcolt eset Európában is előfordult. A baktériumok bejutását követően a betegség lappangási ideje rövid, 1-2 nap.

Fertőzés forrása: A beteg és a Vibrio cholerae hordozó ember.

Panaszok és tünetek

  • Enyhe esetekben rövid ideig tartó hányás, hasmenés

  • Súlyosabb esetekben híg, vizes, rizsszerű hasmenés kezdődik, melyhez  nem társul hasi fájdalom

  • Erős hányás alakul ki, melyet nem előz meg intenzív hányinger

  • Láz nincs

  • Kiszáradás, a sóvesztés miatt izomgörcsök alakulnak ki, ha a folyadékvesztés nagyfokú, a beteg sokkos állapotba kerülhet, és órákon belül meghalhat

Kórokozó

Vibrio cholerae nevű baktérium.

Terjedési mód

Elsősorban fertőzött vízzel terjed a járványos területeken, valamint a nem kellően sütött, főzött ételek, kagylók fogyasztása veszélyes.

Jelentkezés időpontra

A védőoltások mellett szakszerű, személyre szóló és az aktuális utazással kapcsolatos tanácsadás is történik.

Felhívjuk figyelmét, hogy a program által javasolt oltások tájékoztató jellegűek! Mindenképpen kérje kollégáink vagy más szakember tanácsát!


Hosszú távú hatása

Hosszú távú hatása nincs, a beteg a megfelelő kezelést követően meggyógyulhat.

Gyógyítás

Azonnali és gyors folyadék-sópótlás szükséges, melyet enyhe esetekben szájon át is lehet végezni, de súlyos betegeknél infúzió adására van szükség. A betegség diagnosztizálása esetén antibiotikum adása szükséges.

Megelőzés

  • Kellően hőkezelt ételek fogyasztása

  • Nem szabad tengeri ételeket nyersen fogyasztani

  • Csak kellően tisztított zöldségek és gyümölcsök fogyasztása

  • Csak palackozott folyadék fogyasztása

  • Megfelelő védőoltoltás rendelkezésre áll

Orvosi rendelőnkben – a legmagasabb szakmai színvonalon – az utazásokkal kapcsolatos kötelező illetve ajánlott védőoltásokon kívül több betegség megelőzését szolgáló védőoltás is megkapható.

A védőoltások mellett szakszerű, személyre szóló és az aktuális utazással kapcsolatos tanácsadás is történik. Ügyfeleinket előre egyeztetett időpontban fogadjuk a felesleges várakozás elkerülése érdekében.

Jelentkezés időpontra

Tífusz

Évente kb. 22 millió megbetegedés fordul elő a világ országaiban, amelyből kb. 200.000-en meghalnak. Sok betegség enyhe tünetekkel zajlik, mely veszélyt jelent a betegség terjedése szempontjából.

Tovább

Japán encephalitis

A japán encephalitis vírus a vezető kórokozója az oltással-megelőzhető agyvelőgyulladásoknak Ázsiában és a Nyugat csendes-óceáni térségben.

Tovább

Veszettség

Fertőzött állat (kutya, róka, macska, denevér, ritkábban egyéb emlős állatok) harapásának következtében fertőződik az ember. Gyógyításra nincs lehetőség, csak a szenvedések enyhítésére van mód.

Tovább

Sárgaláz

A sárgaláz influenza-szerű tünetekkel, lázzal, súlyos májgyulladással és vérzésekkel járó megbetegedés. Kizárólag Afrikában és Dél-Amerikában trópusi területeken terjedt el, elsősorban mezőgazdasági, erdős területeken. A sárgaláz az érintett területeken folyamatosan jelen van. Turistákra akkor jelent veszélyt, ha oltás nélkül utaznak a járványos területekre. Kialakult betegség esetén a halálozási arány 20% felett van.

Tovább