Meningitis elleni védőoltás

Orvosi rendelőnkben a legmagasabb szakmai színvonalon az utazásokkal kapcsolatos kötelező, illetve ajánlott védőoltásokon kívül több betegség megelőzését szolgáló védőoltás is megkapható.

Járványos agyhártyagyulladás (meningococcus meningitis)

 

A járványos agyhártyagyulladás Ázsiában és egyéb fejlődő országokban is gyakori, de kiterjedt járványok elsősorban a Szaharától délre, az úgynevezett járványövezetben észlelhetők. Európába ritkán fordul elő. Elsősorban fiatal gyermekek betegszenek meg. A nem kezelt esetek felében halálos kimenetelű is lehet a betegség.

Panaszok és tünetek

  • Hirtelen kialakuló magas láz

  • Erős fejfájás

  • Hányinger, hányás

  • Tűszúrásszerű bőrkiütések, vagy kiterjedtebb bőrvérzések észlelhetők

  • A tarkó merevsége

  • Súlyos esetekben gyorsan kialakuló eszméletvesztés

Kórokozó

Neisseria meningitidis baktérium, melynek több alcsoportja létezik (A, B, C, Y, W-135)

Terjedési mód

A baktérium cseppfertőzéssel terjed, az átvitelhez közeli kapcsolat kell (pl. zsúfoltság, családtagok, stb.)  A betegséget a betegeken kívül a tünetmentes kórokozó hordozók is terjesztik.

Hosszú távú hatása

  • Süketség

  • Kancsalság

  • Idegrendszeri elváltozások

Gyógyítás

Megfelelő antibiotikumokat kell alkalmazni.

Megelőzés

Megfelelő vakcina áll rendelkezésre, melyet célszerű beadatni, ha valaki olyan országba utazik, ahol a betegség gyakran fordul elő, vagy éppen járványos formában jelentkezik.

A B típusú baktérium ellen hatékony védőoltás jelenleg sehol a világon nem áll rendelkezésre.

Orvosi rendelőnkben – a legmagasabb szakmai színvonalon – az utazásokkal kapcsolatos kötelező illetve ajánlott védőoltásokon kívül több betegség megelőzését szolgáló védőoltás is megkapható.

A védőoltások mellett szakszerű, személyre szóló és az aktuális utazással kapcsolatos tanácsadás is történik. Ügyfeleinket előre egyeztetett időpontban fogadjuk a felesleges várakozás elkerülése érdekében.

Jelentkezés időpontra

Kolera

Számos afrikai, ázsiai és latin-amerikai országban elterjedt. Néhány behurcolt eset Európában is előfordult. A baktériumok bejutását követően a betegség lappangási ideje rövid, 1-2 nap.

Tovább

Sárgaláz

A sárgaláz influenza-szerű tünetekkel, lázzal, súlyos májgyulladással és vérzésekkel járó megbetegedés. Kizárólag Afrikában és Dél-Amerikában trópusi területeken terjedt el, elsősorban mezőgazdasági, erdős területeken. A sárgaláz az érintett területeken folyamatosan jelen van. Turistákra akkor jelent veszélyt, ha oltás nélkül utaznak a járványos területekre. Kialakult betegség esetén a halálozási arány 20% felett van.

Tovább

Japán encephalitis

A japán encephalitis vírus a vezető kórokozója az oltással-megelőzhető agyvelőgyulladásoknak Ázsiában és a Nyugat csendes-óceáni térségben.

Tovább

Rubeola, kanyaró, mumpsz

A mumpsz , a kanyaró és a rubeola a leggyakoribb gyermekkori fertőző betegségek közé tartoztak mindaddig, amíg be nem vezették a gyermekek számára ma már kötelező MMR védőoltást . Azóta ezek a betegségek szinte teljesen eltűntek a magyar családok mindennapjaiból, és már csak egy- egy elszórt esettel találkozhatunk.

Tovább