Meningitis elleni védőoltás

Orvosi rendelőnkben a legmagasabb szakmai színvonalon az utazásokkal kapcsolatos kötelező, illetve ajánlott védőoltásokon kívül több betegség megelőzését szolgáló védőoltás is megkapható.

Járványos agyhártyagyulladás (meningococcus meningitis)

 

A járványos agyhártyagyulladás Ázsiában és egyéb fejlődő országokban is gyakori, de kiterjedt járványok elsősorban a Szaharától délre, az úgynevezett járványövezetben észlelhetők. Európába ritkán fordul elő. Elsősorban fiatal gyermekek betegszenek meg. A nem kezelt esetek felében halálos kimenetelű is lehet a betegség.

Panaszok és tünetek

  • Hirtelen kialakuló magas láz

  • Erős fejfájás

  • Hányinger, hányás

  • Tűszúrásszerű bőrkiütések, vagy kiterjedtebb bőrvérzések észlelhetők

  • A tarkó merevsége

  • Súlyos esetekben gyorsan kialakuló eszméletvesztés

Kórokozó

Neisseria meningitidis baktérium, melynek több alcsoportja létezik (A, B, C, Y, W-135)

Terjedési mód

A baktérium cseppfertőzéssel terjed, az átvitelhez közeli kapcsolat kell (pl. zsúfoltság, családtagok, stb.)  A betegséget a betegeken kívül a tünetmentes kórokozó hordozók is terjesztik.

Hosszú távú hatása

  • Süketség

  • Kancsalság

  • Idegrendszeri elváltozások

Gyógyítás

Megfelelő antibiotikumokat kell alkalmazni.

Megelőzés

Megfelelő vakcina áll rendelkezésre, melyet célszerű beadatni, ha valaki olyan országba utazik, ahol a betegség gyakran fordul elő, vagy éppen járványos formában jelentkezik.

A B típusú baktérium ellen hatékony védőoltás jelenleg sehol a világon nem áll rendelkezésre.

Orvosi rendelőnkben – a legmagasabb szakmai színvonalon – az utazásokkal kapcsolatos kötelező illetve ajánlott védőoltásokon kívül több betegség megelőzését szolgáló védőoltás is megkapható.

A védőoltások mellett szakszerű, személyre szóló és az aktuális utazással kapcsolatos tanácsadás is történik. Ügyfeleinket előre egyeztetett időpontban fogadjuk a felesleges várakozás elkerülése érdekében.

Jelentkezés időpontra

Tífusz

Évente kb. 22 millió megbetegedés fordul elő a világ országaiban, amelyből kb. 200.000-en meghalnak. Sok betegség enyhe tünetekkel zajlik, mely veszélyt jelent a betegség terjedése szempontjából.

Tovább

Japán encephalitis

A japán encephalitis vírus a vezető kórokozója az oltással-megelőzhető agyvelőgyulladásoknak Ázsiában és a Nyugat csendes-óceáni térségben.

Tovább

Hepatitis B

Krónikus betegség alakulhat ki. A krónikus májbetegek 15-20%-a meghal a szövődmények következtében, illetve májdaganat fejlődhet ki.

Tovább

HPV

A Humán papillomavírus (HPV) a világon az egyik legelterjedtebb szexuális úton terjedő vírus. A népesség 80% megfertőződik élete során legalább egyszer valamelyik fajtájával. Vannak típusai melyek daganatkeltő hatásúak. Az epidemiológiai vizsgálatok kimutatták, hogy a méhnyakrákok és az egyéb genitális karcinómák több mint 90%-a összefügg a humán papillomavírussal (HPV).

Tovább