Veszettség elleni védőoltás

Orvosi rendelőnkben a legmagasabb szakmai színvonalon az utazásokkal kapcsolatos kötelező, illetve ajánlott védőoltásokon kívül több betegség megelőzését szolgáló védőoltás is megkapható.

Fertőzött állat (kutya, róka, macska, denevér, ritkábban egyéb emlős állatok) harapásának következtében fertőződik az ember. Gyógyításra nincs lehetőség, csak a szenvedések enyhítésére van mód. A betegség az Antarktisz kivételével mindenütt előfordul, igen gyakori számos közép- és dél-amerikai, ázsiai, illetve afrikai országban.

Panaszok és tünetek

  • A lappangási idő több hét, illetve néhány hónap is lehet
  • A veszett állat marásának helyén viszketés, érzészavar alakul ki
  • Láz, fejfájás, izomfájdalmak
  • Erős bőrviszketés
  • Mentális tünetek, depresszió, majd nyugtalanság, ingerlékenység
  • Görcsök, melyek már a víz megpillantására is kialakulhatnak (víziszony)

Kórokozó

Rabies virus (Lyssavírus)

Jelentkezés időpontra

A védőoltások mellett szakszerű, személyre szóló és az aktuális utazással kapcsolatos tanácsadás is történik.

Felhívjuk figyelmét, hogy a program által javasolt oltások tájékoztató jellegűek! Mindenképpen kérje kollégáink vagy más szakember tanácsát!

Terjedési mód

A fertőzött állat harapásának következtében alakul ki, az állat nyálával, válladékaival terjed.

Hosszú távú hatása

Minden kialakult megbetegedés halállal végződik.

Gyógyítás

Gyógyításra nincs lehetőség, csak a szenvedések enyhítésére van mód.

Megelőzés

Ha valaki olyan helyre utazik, ahol sok kóbor kutya van, és nem ritka a veszett állatok által okozott harapás (Afganisztán, Brazília, Banglades, Bolívia, Kína, Kolumbia, Ecuador, El Salvador, Guatemala, Haiti, India, Indonézia, Mexikó, Burma (Myanmar), Nepál, Pakisztán, Peru, Fülöp-szigetek, Sri Lanka,Thaiföld, Vietnam, Jemen és számos afrikai ország), annak célszerű a megfelelő védőoltás felvétele az utazás előtt. Ha valakit ismételten veszettségre gyanús állat harapott meg, újraoltásra van szükség.

Ha valakit ismételten veszettségre gyanús állat harapott meg és öt éven belül teljes oltási sorozatban részesült 2x1 dózisoltóanyag beadása szükséges a 0. és 3. napokon.

Magyarországon a veszettség-fertőzésre gyanús expozíciót elszenvedett, korábban veszettség elleni védőoltásban nem, vagy 5 évnél régebben részesült személyt három alkalommal kell védőoltásban részesíteni 4 adag Verorab elnevezésű oltóanyaggal az alábbi séma (2-1-1) szerint -0., 7., és 21. napon.

A fokozott fertőződési veszélynek kitett, valamint a csökkent védekezőképességű személyek (szerzett vagy veleszületett immunhiány) öt alkalommal összesen hat adag oltóanyagot kell beadni: a 0. napon 2x1 dózis, a 3., 7., 14., és 28. napokon egy-egy dózis.

Orvosi rendelőnkben – a legmagasabb szakmai színvonalon – az utazásokkal kapcsolatos kötelező illetve ajánlott védőoltásokon kívül több betegség megelőzését szolgáló védőoltás is megkapható.

A védőoltások mellett szakszerű, személyre szóló és az aktuális utazással kapcsolatos tanácsadás is történik. Ügyfeleinket előre egyeztetett időpontban fogadjuk a felesleges várakozás elkerülése érdekében.

Jelentkezés időpontra

Rubeola, kanyaró, mumpsz

A mumpsz , a kanyaró és a rubeola a leggyakoribb gyermekkori fertőző betegségek közé tartoztak mindaddig, amíg be nem vezették a gyermekek számára ma már kötelező MMR védőoltást . Azóta ezek a betegségek szinte teljesen eltűntek a magyar családok mindennapjaiból, és már csak egy- egy elszórt esettel találkozhatunk.

Tovább

Japán encephalitis

A japán encephalitis vírus a vezető kórokozója az oltással-megelőzhető agyvelőgyulladásoknak Ázsiában és a Nyugat csendes-óceáni térségben.

Tovább

Veszettség

Fertőzött állat (kutya, róka, macska, denevér, ritkábban egyéb emlős állatok) harapásának következtében fertőződik az ember. Gyógyításra nincs lehetőség, csak a szenvedések enyhítésére van mód.

Tovább