Belépés

Bejelentkezve oldalunkon, nyomon követheti korábbi oltásait, ellenőrizheti meglévő oltásainak ciklusát, új időpontot foglalást, vagy módosíthatja a meglévőt.

Még nincs fiókja?

Regisztráció

Van már felhasználója?

Veszettség

Fertőzött állat (kutya, róka, macska, denevér, ritkábban egyéb emlős állatok) harapásának következtében fertőződik az ember. Gyógyításra nincs lehetőség, csak a szenvedések enyhítésére van mód.

Veszettség

Fertőzött állat (kutya, róka, macska, denevér, ritkábban egyéb emlős állatok) harapásának következtében fertőződik az ember. Gyógyításra nincs lehetőség, csak a szenvedések enyhítésére van mód. A betegség az Antarktisz kivételével mindenütt előfordul, igen gyakori számos közép- és dél-amerikai, ázsiai, illetve afrikai országban.

Panaszok és tünetek

  • A lappangási idő több hét, illetve néhány hónap is lehet
  • A veszett állat marásának helyén viszketés, érzészavar alakul ki
  • Láz, fejfájás, izomfájdalmak
  • Erős bőrviszketés
  • Mentális tünetek, depresszió, majd nyugtalanság, ingerlékenység
  • Görcsök, melyek már a víz megpillantására is kialakulhatnak (víziszony)

Kórokozó

Rabies virus (Lyssavírus)

Terjedési mód

A fertőzött állat harapásának következtében alakul ki, az állat nyálával, válladékaival terjed.

Hosszú távú hatása

Minden kialakult megbetegedés halállal végződik.

Gyógyítás

Gyógyításra nincs lehetőség, csak a szenvedések enyhítésére van mód.

Megelőzés

Ha valaki olyan helyre utazik, ahol sok kóbor kutya van, és nem ritka a veszett állatok által okozott harapás (Afganisztán, Brazília, Banglades, Bolívia, Kína, Kolumbia, Ecuador, El Salvador, Guatemala, Haiti, India, Indonézia, Mexikó, Burma (Myanmar), Nepál, Pakisztán, Peru, Fülöp-szigetek, Sri Lanka,Thaiföld, Vietnam, Jemen és számos afrikai ország), annak célszerű a megfelelő védőoltás felvétele az utazás előtt. Ha valakit ismételten veszettségre gyanús állat harapott meg, újraoltásra van szükség.

Ha valakit ismételten veszettségre gyanús állat harapott meg és öt éven belül teljes oltási sorozatban részesült 2x1 dózisoltóanyag beadása szükséges a 0. és 3. napokon.

Magyarországon a veszettség-fertőzésre gyanús expozíciót elszenvedett, korábban veszettség elleni védőoltásban nem, vagy 5 évnél régebben részesült személyt három alkalommal kell védőoltásban részesíteni 4 adag Verorab elnevezésű oltóanyaggal az alábbi séma (2-1-1) szerint -0., 7., és 21. napon.

A fokozott fertőződési veszélynek kitett, valamint a csökkent védekezőképességű személyek (szerzett vagy veleszületett immunhiány) öt alkalommal összesen hat adag oltóanyagot kell beadni: a 0. napon 2x1 dózis, a 3., 7., 14., és 28. napokon egy-egy dózis.

Jelentkezés időpontra