Belépés

Bejelentkezve oldalunkon, nyomon követheti korábbi oltásait, ellenőrizheti meglévő oltásainak ciklusát, új időpontot foglalást, vagy módosíthatja a meglévőt.

Még nincs fiókja?

Regisztráció

Van már felhasználója?

Övsömör

Övsömör elleni védőoltás

Övsömör

Övsömör elleni védőoltás

Amikor szervezetünket nagyobb megterhelés éri vagy valamilyen egyéb okból gyengül le az immunrendszer, az övsömört okozó vírus aktiválódik. Ilyen helyzet adódhat általános legyengült állapotban (pl. idős korban, baleset után), szteroidkezelés (jelentősebb fertőzéses, gyulladásos megbetegedés, szervátültetés) vagy kemoterápia (daganatos betegség) eredményeként.

Panaszok és tünetek

  • A hólyagos bőrtünetek jelentkezése előtt 1-3 nappal fájdalom jelentkezik a bőrfelületen.
  • Ezt követően megjelennek a tipikus övsömör kiütések, vagyis apró hólyagocskák a duzzadt, vörös bőrfelületen.
  • A panaszok gyakran valóban az öv vonalában, azaz az alhas egy sávjában jelennek meg, azonban a test más részein is gyakoriak (arcon, mellkason stb.).

Kórokozó

Az övsömör akkor jelenik meg, amikor a bárányhimlőt okozó varicella zoster vírus újraaktiválódik. Az 50 év felettieknél a vírus az idegrendszerben lappang, ám az övsömör megjelenésének kockázata 50 éves kor felett meredeken emelkedik, és a statisztikai adatok szerint minden harmadik embernél megjelenik.

Hosszú távú hatás

Amennyiben a beteg nem fordul időben orvoshoz, szövődmények alakulhatnak ki. Ez lehet a hólyagok bakteriális felülfertőződése, vagy apró fekélyek kialakulása. Előfordul, hogy a sebek eltűnése után is erős fájdalom tapasztalható a területen. Ez 1-2 héttől akár több hónapon át is tarthat.

Gyógyítás

Az általános kezelése hosszadalmas és költséges folyamat, gyógyszerre, vitaminok szedésére, ecsetelő és kenőcsök használatára is szükség van az infúziós kezelésen kívül.

Megelőzés

Az EMA bizottsága (CHMP) pozitív elbírálásban részesítette a Shingrix vakcinát (GlaxoSmithKline Biologicals SA), melyet két adagban, 2-6 hónap eltéréssel kell beadni. A Shingrixet kifejezetten arra tervezték, hogy az immunrendszer öregedéssel járó gyengülését megakadályozza, így fontos lépésnek tekinthető az övsömör elleni megelőzésben.

Jelentkezés időpontra