Malária elleni védőoltás

Orvosi rendelőnkben a legmagasabb szakmai színvonalon az utazásokkal kapcsolatos kötelező, illetve ajánlott védőoltásokon kívül több betegség megelőzését szolgáló védőoltás is megkapható.

A malária a legelterjedtebb fertőző betegség a világon. Évente több mint 1 millió ember halálát okozza. A járványos zónába utazókra veszélyes, Afrikában -elsősorban a Szaharától délre eső területeken-, Ázsia számos országában, az indiai szubkontinensen, Közép- és Dél-Amerika néhány területén elterjedt.

Kórokozó

Malária plasmodiumok (Plasmodium falciparum, -vivax, -ovale, -malariae)

Terjedési mód

Anopheles szúnyogok terjesztik.

Az Anopheles szúnyogok a fertőzött ember vérének szivása közben fertőződnek, és a kórokozók ivaros szaporodásának befejeztével, 10-30 nap múlva válnak fertőzőképessé. Ismételt vérsziváskor a kórokozó a szúnyogok nyálával az emberi vérkeringésbe kerül. A fertőzés vérátömlesztéssel és placentán át is terjedhet.

Panaszok és tünetek

  • Harmadnapos, negyednapos vagy mindennapos, akár 40 C° -os lázrohamok, hidegrázás
  • Izzadás
  • Krónikus maláriában vérszegénység, lépnagyobbodás, reumás jellegű izületi- és izom fájdalom, romló egészségi állapot

Gyógyítás

Malária ellen hatékony gyógyszerekkel rendelkezünk.

Jelentkezés időpontra

A védőoltások mellett szakszerű, személyre szóló és az aktuális utazással kapcsolatos tanácsadás is történik.

Felhívjuk figyelmét, hogy a program által javasolt oltások tájékoztató jellegűek! Mindenképpen kérje kollégáink vagy más szakember tanácsát!


Megelőzés

  • Megfelelő vakcina jelenleg nem áll rendelkezésre, ezért megelőző alkalmazására van szükség.
  • Fontos, hogy a gyógyszereket a kiutazás megkezdése előtt szedni kell, és az utazás befejezését követően is még egy darabig.
  • Egyes fejlődő országokban árult gyógyszerek jelentős része hamisítvány, semmilyen hatóanyagot nem tartalmaz, ezért nem célszerű ott vásárolni belőlük.
  • Szúnyogirtók, szúnyogrisztó szerek, spray-k, védőfelszerelés használata (pl.:szúnyogháló)

Orvosi rendelőnkben – a legmagasabb szakmai színvonalon – az utazásokkal kapcsolatos kötelező illetve ajánlott védőoltásokon kívül több betegség megelőzését szolgáló védőoltás is megkapható.

A védőoltások mellett szakszerű, személyre szóló és az aktuális utazással kapcsolatos tanácsadás is történik. Ügyfeleinket előre egyeztetett időpontban fogadjuk a felesleges várakozás elkerülése érdekében.

Jelentkezés időpontra

Rubeola, kanyaró, mumpsz

A mumpsz , a kanyaró és a rubeola a leggyakoribb gyermekkori fertőző betegségek közé tartoztak mindaddig, amíg be nem vezették a gyermekek számára ma már kötelező MMR védőoltást . Azóta ezek a betegségek szinte teljesen eltűntek a magyar családok mindennapjaiból, és már csak egy- egy elszórt esettel találkozhatunk.

Tovább

Hepatitis A

A betegség a Föld nagy részén előfordul, alacsony higiénés színvonalú országokban gyakori.

Tovább

Sárgaláz

A sárgaláz influenza-szerű tünetekkel, lázzal, súlyos májgyulladással és vérzésekkel járó megbetegedés. Kizárólag Afrikában és Dél-Amerikában trópusi területeken terjedt el, elsősorban mezőgazdasági, erdős területeken. A sárgaláz az érintett területeken folyamatosan jelen van. Turistákra akkor jelent veszélyt, ha oltás nélkül utaznak a járványos területekre. Kialakult betegség esetén a halálozási arány 20% felett van.

Tovább

Japán encephalitis

A japán encephalitis vírus a vezető kórokozója az oltással-megelőzhető agyvelőgyulladásoknak Ázsiában és a Nyugat csendes-óceáni térségben.

Tovább