Tífusz elleni védőoltás

Orvosi rendelőnkben a legmagasabb szakmai színvonalon az utazásokkal kapcsolatos kötelező, illetve ajánlott védőoltásokon kívül több betegség megelőzését szolgáló védőoltás is megkapható.

Évente kb. 22 millió megbetegedés fordul elő a világ országaiban, amelyből kb. 200.000-en meghalnak. Sok betegség enyhe tünetekkel zajlik, mely veszélyt jelent a betegség terjedése szempontjából. Hasonlóképpen veszélyesek a tünetmentes baktérium-ürítők is. A betegség ritkán fordul elő a fejlett ipari országokban. Számos ázsiai és afrikai illetve latin-amerikai országokban gyakori.

Panaszok és tünetek

  • Magas láz
  • Gyengeség
  • Fejfájás
  • Ködös állapot
  • Rossz közérzet
  • Bőrkiütések (roseolák) elsősorban a has bőrén
  • Súlyos esetben a vékonybél vérzése, kilyukadása alakulhat ki

Kórokozó

Salmonella typhi baktérium

Terjedési mód

Baktériummal szennyezett étel, víz fogyasztása. Különösen veszélyesek a fejlődő országokban piacon vásárolt gyümölcsök, zöldségek, melyeket gyakran szennyvízzel locsolnak A beteg fertőző váladékával (széklet, vizelet) szennyezett eszközökről, környezetből a baktérium a fogékony emberbe kerülhet (piszkos kéz!)

Jelentkezés időpontra

A védőoltások mellett szakszerű, személyre szóló és az aktuális utazással kapcsolatos tanácsadás is történik.

Felhívjuk figyelmét, hogy a program által javasolt oltások tájékoztató jellegűek! Mindenképpen kérje kollégáink vagy más szakember tanácsát!


Hosszú távú hatása

Az esetek egy részében tartós baktériumhordozás- és űrítés alakul ki, mely a betegség terjesztése szempontjából veszélyes.

Gyógyítás

A betegség antibiotikumokkal gyógyítható.

Megelőzés

  • Megfelelően biztonságos, hőkezelt ételt, italt szabad csak fogyasztani
  • Gyakori fertőtlenítőszeres kézmosás
  • Megfelelő védőoltás rendelkezésre áll

Orvosi rendelőnkben – a legmagasabb szakmai színvonalon – az utazásokkal kapcsolatos kötelező illetve ajánlott védőoltásokon kívül több betegség megelőzését szolgáló védőoltás is megkapható.

A védőoltások mellett szakszerű, személyre szóló és az aktuális utazással kapcsolatos tanácsadás is történik. Ügyfeleinket előre egyeztetett időpontban fogadjuk a felesleges várakozás elkerülése érdekében.

Jelentkezés időpontra

Kolera

Számos afrikai, ázsiai és latin-amerikai országban elterjedt. Néhány behurcolt eset Európában is előfordult. A baktériumok bejutását követően a betegség lappangási ideje rövid, 1-2 nap.

Tovább

Japán encephalitis

A japán encephalitis vírus a vezető kórokozója az oltással-megelőzhető agyvelőgyulladásoknak Ázsiában és a Nyugat csendes-óceáni térségben.

Tovább

Tífusz

Évente kb. 22 millió megbetegedés fordul elő a világ országaiban, amelyből kb. 200.000-en meghalnak. Sok betegség enyhe tünetekkel zajlik, mely veszélyt jelent a betegség terjedése szempontjából.

Tovább

Rubeola, kanyaró, mumpsz

A mumpsz , a kanyaró és a rubeola a leggyakoribb gyermekkori fertőző betegségek közé tartoztak mindaddig, amíg be nem vezették a gyermekek számára ma már kötelező MMR védőoltást . Azóta ezek a betegségek szinte teljesen eltűntek a magyar családok mindennapjaiból, és már csak egy- egy elszórt esettel találkozhatunk.

Tovább