Belépés

Bejelentkezve oldalunkon, nyomon követheti korábbi oltásait, ellenőrizheti meglévő oltásainak ciklusát, új időpontot foglalást, vagy módosíthatja a meglévőt.

Még nincs fiókja?

Regisztráció

Van már felhasználója?

Rubeola, kanyaró, mumpsz

A mumpsz , a kanyaró és a rubeola a leggyakoribb gyermekkori fertőző betegségek közé tartoztak mindaddig, amíg be nem vezették a gyermekek számára ma már kötelező MMR védőoltást . Azóta ezek a betegségek szinte teljesen eltűntek a magyar családok mindennapjaiból, és már csak egy- egy elszórt esettel találkozhatunk.

Rubeola, kanyaró, mumpsz

A mumpsz , a kanyaró és a rubeola a leggyakoribb gyermekkori fertőző betegségek közé tartoztak mindaddig, amíg be nem vezették a gyermekek számára ma már kötelező MMR védőoltást . Azóta ezek a betegségek szinte teljesen eltűntek a magyar családok mindennapjaiból, és már csak egy- egy elszórt esettel találkozhatunk.

MUMPSZ

Panaszok, tünetek:

Két hét lappangási idő után jelentkeznek - fontos megemlíteni hogy a fertőző képesség már a lappangási idő alatt kialakul - először influenza szerű tünetek mint: fáradtság, láz, gyengeség érzés. E mellet a betegség 4.-5. napja körül nyálmirigy gyulladás lép fel sokszor mindkét oldalon legtöbbször a fültő mirigy érintett; ez fájdalommal és a mirigyek duzzadásával jár. A fájdalom oka nem csak a gyulladás, hanem a duzzadt mirigyekben a nyálelvezető utak elzáródása ami a nyáltermelést követően akadályozza a nyál kiürülését.

A fertőzés néha tünetmentesen is lezajlik.

Terjedés módja:

Cseppfertőzés

Kórokozó:

Paromyxovirusok családjába tartozó Mumpsz vírus

Szövődmények

A vírus eljuthat további mirigyes szervekbe ahol szintén azok gyulladását okozhatja. Ezek lehetnek az ivar mirigyek (herék, petefészkek) vagy a hasnyálmirigy is. Pubertáskor után az ivarmirigyeket érintő ferőzés a mirigyek atrófiáját okozhatja, ami sterilitáshoz vezethet.

Központi idegrendszert is érintheti a fertőzés ami agyhártyagyulladással jár ami halállal is végződhet.

Emellett halláscsökkenés is maradhat vissza. Ez iránya szűrni kell a fertőzésen átesett gyermekeket

Megelőzés, kezelés

Oki terápiára nincs lehetőség, csak tüneti kezelése ismert.

Oltással megelőzhető a fertőzés. Ma már kötelező jelleggel oltják a kisgyermekeket 15 hónapos korukban,majd 10-11 évesen emlékeztető oltást kapnak.

MORBILI (kanyaró)

Panaszok, tünetek

7-12 nap lappangási idő után jelentkeznek az első tünetek amik: köhögés, magas láz, nátha szerű állapot, kötőhártya gyulladás, sokszor fényérzékenység is felléphet. Majd a tünetek megjelenését követő 2. nap környékén a betegségre jellemző fehér foltok jelennek meg a szájnyálkahártyán amik egy két napig láthatók. Ezt követően jelenik meg kanyaróra jellemző bőrkiütés. Ez a fülek mögött jelentkezik először majd az egész testet beborítja. A magas láz nem mérséklődik a kiütések megjelenését követően.

Terjedés módja:

Cseppfertőzés

Kórokozó

Paramyxoviridae családba tartozó Morbili vírus

Szövődmények:

Az esetek nagy részében szövődménymentesen gyógyul.De néha felléphet az akut szakaszt követően 7-10 nappal encephatlitis. Tüdőgyulladás, illetve bakteriális felülfertőződés esetén középfülgyulladás.

Előfordulhat több évvel a fertőzést követően panencephalitis alakul ki ami progrediáló személyiség zavarral vaksággal görcsökkel járhat.

Kezelés, megelőzés

Csak tüneti kezelés létezik, viszont oltással megelőzhető a fertőzés.

Az oltásban ma már kötelező jelleggel részesülnek 15 jónapos korban a gyermekek egy kombinált oltás során. Majd 11 éves korban ismétlő oltást kapnak a gyermekek.

RUBEOLA (rózsahimlő)

Panaszok, tünetek

Tünetek enyhék sokszor tünetmentesen is lezajlik a fertőzés. Lappangási ideje 14-21 nap. Kezdeti tünetek gyengeség, fejfájás, hőemelkedés, láz. Ezt követően 4-5 nappal később megjelennek a kiütések, előszőr az arcon majd törzsön és a végtagokon. Ezzel egy időben megduzzadnak a nyirokcsomók; legjellegzetesebb a tarkótájékon, fülmögötti régióban lévő és a nyaki nyirokcsomók duzzanata. Felléphetmég ízületi fájdalom, gyulladás, különösen serdülő és felnőtt nőbetegeknél.

Fokozottan veszélyeztetettek a várandós nők, mivel komoly magzatkárosító hatása van a vírusnak.

Terjedés módja:

Cseppfertőzéssel illetve testi kontaktussal is terjedhet ritkábban beteg váladékával frissen fertőzöt tárgyak érintésével is fertőzhet.

A méhlepényen képes áthatolni a vírus.

Kórokozó

Togaviridae családba tartozó Rubeolavírus

Szövődmények

Vérlemezke szám csökkenés ami vérzékenységhez vezethet, emellett encephalitis is felléphet.

Várandósok fertőződése következménye lehet koraszülés vagy halvaszülés. A magzatkárosító hatás emellett megnyilvánulhat fejlődési rendellenességekben ami szív-, látás-, halláskárosodáshoz vezethet vagy mentális retardáció maradhat vissza.

Kezelés, megelőzés

Gyermekkori fertőzés általában enyhe lefolyású így kezelést nem igényel. A veleszületett rubeola szindrómás gyermekek kezelése tüneti.

Oltással megelőzhető a fertőzés. Az oltás egy trivalens oltás ami védettséget alakít ki mumpsz, morbili és rubeola fertőzés ellen is. Ma ez az oltás 15 hónapos korban kötelező, és 11 évesen a gyermekek ismétlő oltásban részesülnek.

Jelentkezés időpontra