Gamma-globulin elleni védőoltás

Orvosi rendelőnkben a legmagasabb szakmai színvonalon az utazásokkal kapcsolatos kötelező, illetve ajánlott védőoltásokon kívül több betegség megelőzését szolgáló védőoltás is megkapható.

Mi is a Gamma-Globulin?

Az emberi vér (vérsavó) fehérjéinek egyik, ma már mesterségesen is előállított csoportja, amely a szervezet által termelt, annak védelmét szolgáló ellenanyagok hordozója.

Kinek javasolt:

  • A kanyarós beteg fogékonynak tekinthető környezetében az expozíciót követő 6 napon belül passzív immunizálásban részesítendők (0,25 ml/tskg 16%-os humán gamma-globulin) a 12 hónaposnál fiatalabb csecsemők, illetve azon 46 évesnél fiatalabb, kanyarón át nem esett, kanyaró ellen nem oltott személyek, akiknél az aktív immunizálás ellenjavallt.
  • A beteg szoros környezetében a hepatitis A expozíciónak kitett azon személyeket, akik számára a hepatitis A vakcina ellenjavallt, illetve várhatóan hatástalan (csecsemők, súlyosan immunszupprimált személyek), a lehető legrövidebb időn belül passzív immunizálásban kell részesíteni, testtömeg-kilogrammonként 0,02 ml humán gamma-globulin adásával. A krónikus májbetegek és az immunszupprimált személyek passzív immunizálásával egyidejűleg meg kell kezdeni az aktív immunizálást is a hepatitis A vakcina első részletének különböző testtájékba történő beadásával.

Specifikus immunglobulinok:

TETIG 250 NE/TETIG 500 NE oldatos injekció

A tetanusz-fertőzésre gyanús sérülteket bizonyos esetekben humán tetanusz immunglobulinnal szükséges oltani.

Hepatitis B specifikus immunglobulin (HBIG)

Azon anyák újszülöttjeinél, akiknél a hepatitis B szűrővizsgálat eredménye a szülés időpontjában nem áll rendelkezésre, a hepatitis B aktív immunizációt 12 órán belül meg kell kezdeni, és haladéktalanul el kell végeztetni az anya HBsAg szűrővizsgálatát. Ha bebizonyosodik, hogy az anya HBsAg-pozitív, az újszülöttet azonnal (legkésőbb a születéstől számított egy héten belül) HBIG védelemben is részesíteni kell.

Jelentkezés időpontra

A védőoltások mellett szakszerű, személyre szóló és az aktuális utazással kapcsolatos tanácsadás is történik.

Felhívjuk figyelmét, hogy a program által javasolt oltások tájékoztató jellegűek! Mindenképpen kérje kollégáink vagy más szakember tanácsát!


CMV-fertőzések megelőzésére és gyógykezelésére adható hyperimmunglobulin.

Megelőzés céljából immunszupprimált betegeknél vagy szervátültetések után alkalmazható a készítmény. A CYTOTECT CP Biotest infúzió 100 E/ml megnevezésű intravénás készítmény kizárólag fekvőbeteg-gyógyintézetekben alkalmazható.

Varicella-zoster elleni hiperimmun globulin (VARITECT CP) adható az expozíciót követő 96 órán belül profilaxisként; immunkomprimált betegeknek vagy súlyos varicella-zoster megbetegedés esetén pedig adjuváns terápiaként. Posztexpozíciós profilaxisra azoknak az újszülötteknek javasolt, akiknek anyja a szülést megelőző 5 napon belül vagy a szülést követő 2 napon belül betegedett meg varicellában. A VARITECT CP megnevezésű intravénás készítmény kizárólag fekvőbeteggyógyintézetekben alkalmazható.

Mellékhatások:

  • Ritkán előfordulhat láz, hidegrázás, vérnyomásesés, fejfájás, hányinger, hányás, ízületi fájdalom, kis vagy közepes mértékű hátfájás
  • Előfordulhatnak további helyi reakciók az injekció beadásának helyén, mint duzzanat, vörösödés, melegérzet, viszketés, bőrkiütés
  • Egyes esetekben előfordulhat hirtelen vérnyomáscsökkenés és sokkos állapot is.

Orvosi rendelőnkben – a legmagasabb szakmai színvonalon – az utazásokkal kapcsolatos kötelező illetve ajánlott védőoltásokon kívül több betegség megelőzését szolgáló védőoltás is megkapható.

A védőoltások mellett szakszerű, személyre szóló és az aktuális utazással kapcsolatos tanácsadás is történik. Ügyfeleinket előre egyeztetett időpontban fogadjuk a felesleges várakozás elkerülése érdekében.

Jelentkezés időpontra

HPV

A HPV-nek több mint 130 ismert típusa van. A HPV elleni védőoltás a legveszélyesebb típusok ellen nyújt védelmet.

Tovább

Diftéria, tetanus, pertussis

A gyermekeket csecsemőkoruktól többször oltják a betegséggel szemben (Di-Per-Te oltások) életkorhoz kötött kötelező oltások keretében.

Tovább

Influenza

Az influenza vírus bárkit megbetegíthet. A szövődmények kialakulásának fő oka, hogy a vírus egyéb bakteriális kórokozók bejutását nagymértékben megkönnyíti. A védekezés legtökéletesebb eszköze a védőoltás.

Tovább

Diftéria, tetanusz, gyermekbénulás

A gyermekeket csecsemőkoruktól többször oltják a betegséggel szemben (Di-Per-Te oltások) életkorhoz kötött kötelező oltások keretében.

Tovább