Gyakori kérdések a Covid-19 tesztekkel kapcsolatban

A COVID-19 betegséget okozó koronavírus járványt 2020-ban azonosították először Magyarországon. Az elmúlt két évben számtalan kérdés fogalmazódott meg bennünk, mind a vírussal kapcsolatban, mind pedig a COVID-19 betegség kimutatására alkalmas tesztekkel kapcsolatban. A leggyakrabban felmerülő kérdésekre adunk most választ, Dr. Kondász Erzsébettel, a Nemzetközi Oltóközpont egyik orvosával.

A COVID-19 betegséget okozó koronavírus járványt 2020-ban azonosították először Magyarországon. Az elmúlt két évben számtalan kérdés fogalmazódott meg bennünk, mind a vírussal kapcsolatban, mind pedig a COVID-19 betegség kimutatására alkalmas tesztekkel kapcsolatban. A leggyakrabban felmerülő kérdésekre adunk most választ, Dr. Kondász Erzsébettel, a Nemzetközi Oltóközpont egyik orvosával.

A videóból az alábbi kérdésekre kapunk választ:

  • Magyarországon ingyenes a PCR-teszt?
  • Külföldön ingyenes a PCR-teszt?
  • Csak a PCR-teszt képes kimutatni a koronavírust? Milyen tesztek léteznek még?
  • Mennyire megbízhatóak az egyes teszt típusok?

A videóban szereplő kérdéseket azért tartjuk fontosnak, mert a mai napig ezek merülnek fel legtöbbször a pácienseink részéről. Bízunk benne, hogy a válaszok kielégítőek és érthetőek, amennyiben nem, ügyfélszolgálatunk készséggel áll rendelkezésére.

➕ Jelentkezés időpontra

Magyarországon ingyenes a PCR-teszt?

A válasz nem, privát egészségügyi intézményben fizetnünk kell a koronavírus tesztekért. Állami egészségügyben van néhány kivételes eset mikor ingyenes a covid teszt. Ezek az esetek: kizárólag a műtétek előtti PCR-tesztek lehetnek ingyenesek, amennyiben az érintett beteg önhibáján kívül nem kaphatott koronavírus elleni oltást vagy ha felmerül a gyanúja, hogy fertőzött – és erről értesíti háziorvosát. Szintén ingyenes lehet a PCR-teszt, ha a műtendő beteg 18 év alatti, vagy ha oltatlan felnőtt kíséri kórházi műtétre kisgyermekét.

Külföldön ingyenes a PCR-teszt?

A PCR tesztekért külföldön is fizetnünk kell, az árak országonként változnak, 10- és 190 euró között mozognak.

Csak a PCR-teszt képes kimutatni a koronavírust? Mik az alternatívák?

Nem, Magyarországon, illetve Oltóközpontunkban is három féle típus közül választhatunk. Ezek közül a PCR a legismertebb, talán azért is, mert ez a többi tesztnél előbb, akár már a lappangási idő alatt is képes felismerni, ha valaki megfertőződött – emellett érzékenysége is kiemelkedő. Az említett előnyei miatt ezt szokták kérni karantén kiváltásához vagy utazáshoz.

Jóval gyorsabban, általában 15 perc alatt ad eredményt a sokszor gyorstesztnek is nevezett antigén teszt. Bár érzékenysége némileg gyengébb a PCR-nél, és a fertőzés első napjaiban még nem jelez, egyes európai országokban elfogadják beutazáskor – erről bővebben a konzuli szolgálat oldalán lehet olvasni. https://konzuliszolgalat.kormany.hu/

A harmadik fajta teszt a szerológiai, vagy más néven antitest teszt. Ez a teszt inkább akkor játszik szerepet, ha az a kérdés, hogy valaki korábban, még ha nem is volt tünete, átesett-e a fertőzésen, vagy, hogy megfelelő immunvédelem alakult-e ki a szervezetében oltás után. Amikor az ember elkapja a koronavírust, legalább 5 napba telik, mire az első antitestek kialakulnak – de nem ritka, hogy ezekre akár két hetet is várni kell. Ezért van az, hogyha a pillanatnyi fertőzöttségre vagyunk kíváncsiak, akkor érdemesebb inkább az előbb említett PCR vagy antigén tesztet megcsináltatni.

Jó tudni viszont, hogy az antitestek fertőzés vagy oltás után még hónapokig megmaradnak szervezetünkben. Ha biztosak szeretnénk lenni benne, hogy tart még a védettségünk, érdemes lehet rendszeresen tesztelni az antitest szintünket az oltás vagy betegség utáni időszakban.

Mennyire megbízhatóak az egyes teszt típusok?

A PCR teszt a legmegbízhatóbb koronavírus teszt, azonban – hasonlóképpen a többi teszt típushoz – ez sem ad mindig 100%-os választ, mivel a vírusnak több napos a lappangási ideje. Ilyenkor a beteg már fertőzhet, de a vírus még rejtve marad – a teszt, így negatív lesz. Ha később esetleg megjelennek a tünetek, érdemes újra tesztelni. Az antigén gyorstesztek megbízhatósága valamivel alacsonyabb, mint a PCR teszteké, de ez az érték még mindig 97%.

➕ Jelentkezés időpontra