Amit eddig tudni lehet a majomhimlőről

Egyre több majomhimlős esetet regisztrálnak Európában és az amerikai kontinensen is nő a fertőzöttek száma. Kedden már Csehországból is megérkeztek az első majomhimlős esetről szóló hírek, így világszerte már 18 országban van jelen a betegség.

Egyre több majomhimlős esetet regisztrálnak Európában és az amerikai kontinensen is nő a fertőzöttek száma. Kedden már Csehországból is megérkeztek az első majomhimlős esetről szóló hírek, így világszerte már 18 országban van jelen a betegség.

De mi is az a majomhimlő?

A majomhimlő úgynevezett zoonózis, vagyis állatról emberre terjedő fertőzés. Elsősorban Közép- és Nyugat-Afrikában élő rágcsálók között terjedő és fennmaradó vírusról van szó, ami alapvetően a főemlősöket érinti.

A majomhimlő a himlőhöz képest újabb betegség, melyet 1958-ban azonosítottak először. Meglepő módon a majomhimlő nem főként a majmokhoz kötődő betegség. Nevét egy több évtizede Dániában kitört járványról kapta, amelyben laboratóriumi majmok betegedtek meg. A legelső emberi megbetegedést 1970-ben regisztrálták.

Hogyan terjed, mik a tünetek?

A betegek fertőzött állatokkal vagy az állatok testváladékaival (vérrel, nyállal) kerülnek kapcsolatba, a kórokozó belélegezve vagy a bőr apró sérülésein (harapás, karmolás) keresztül jut be a szervezetbe. A vírus emberről emberre leginkább testnedvekkel terjed a bőrön vagy a nyálkahártyán keresztül.

A fertőzés lappangási ideje igen hosszú, általában 5-15 nap, de akár 2-3 hét is lehet. A betegség tünetei:

  • az enyhe fejfájás,
  • izomfájdalom,
  • gyengeség,
  • és bőrelváltozások.

Az első tünetek könnyedén összetéveszthetőek más megbetegedéssel, pl. megfázással, vagy influenzával, hiszen a himlős megbetegedésekre jellemző kiütések a majomhimlő esetében 1-3 nappal a láz megjelenését követően jelentkeznek. A kiütések főként az arcon és a végtagokon hangsúlyosak, a bőr felszínétől kiemelkednek, váladékkal telik, majd idővel kifakadnak és leszáradnak. A tünetek több hétig, általában 2-4 hétig is eltarthatnak.

A majomhimlő kezelése

Jelenleg nincs specifikus kezelés a majomhimlőre, elsősorbán a tünetek elviselhetőbbé tétele a cél. Amerikai epidemiológusok szerint a szokásos háztartási fertőtlenítőszerek megölhetik a majomhimlő vírust, így a mindennapi higiéniának fontos szerepe van a megelőzésben.

A majomhimlő megelőzése

A Moderna preklinikai kísérletekben teszteli a majomhimlő elleni potenciális vakcinákat, miközben a betegség terjed az Egyesült Államokban és Európában.

Az Egészségügyi Világszervezet kedden közölte, hogy 131 igazolt majomhimlős esetet és 106 további gyanús esetet regisztráltak.

A Moderna nem válaszolt azonnal a majomhimlő elleni oltással kapcsolatos további részletekre vonatkozó kérésre.- számol be a hírról a Reuters.

Egy korábbi cikkben arról olvashatunk a Reuters oldalán, hogy az Egyesült Államokban már korábban jóváhagytak a hatóságok azt a himlő és majomhimlő elleni vakcinát amit most alkalmazni lehetne a betegség terjedésének megfékezésére. Az amerikai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ (CDC) adatai szerint több mint ezer adag áll rendelkezésre a vakcinából, de szükség esetén tudnák bővíteni a készletet.

Az oltás elsősorban azoknak lenne hasznos, akik biztosan érintkeztek majomhimlős betegekkel, az egészségügyben dolgoznak, a betegekkel szoros kapcsolatban állnak, vagy ki vannak téve annak a veszélynek, hogy súlyos lefolyású betegség alakulna ki náluk a majomhimlő miatt.

Európában eddig az alábbi országokban találtak majomhimlős esetet: Egyesült Királyságban, Spanyolországban, Portugáliában, Franciaországban, Belgiumban, Hollandiában, Olaszországban, Svédországban, Svájcban, Ausztriában, Szlovéniában és Csehországban is.

Magyarországon van a majomhimlő ellen vakcina?

Jelenleg se Európában, se Magyarországon nem áll rendelkezésre majomhimlő ellen kifejlesztett oltóanyag, így Oltóközpontunkban sem érhető el a betegség megfékezésére szolgáló vakcina, a médiában olvasható cikkek a fekete himlő elleni védőoltásra hivatkoznak.

Általános tévhit továbbá, hogy az MMR vagy Varicella oltások védettséget adnak az új kórokozóval szemben. A fekete himlő elleni oltás Magyarországon 1979-ig kötelező volt, ezt követően a gyártás a megbetegedések fokozatos eltűnése miatt Európa szerte leállt. A gyártás újraindításáról tárgyalások folynak, de egyenlőre sajnos nem elérhető ez a vakcina egy országban sem.

Ugyanakkor ugrásra készen állunk: amint a helyzet változik, azonnal megtesszük a szükséges lépéseket az oltóanyag beszerzésére és erről időben tájékoztatni fogjuk önöket!

Források:

CDC
WHO
euronews
REUTERS

➕ Koronavírus tesztelés
➕ Jelentkezés oltásra