2022-ben ismét úgy húsvétozhatunk mint a Covid-19 előtt

Orvosi rendelőnkben a legmagasabb szakmai színvonalon az utazásokkal kapcsolatos kötelező, illetve ajánlott védőoltásokon kívül több betegség megelőzését szolgáló védőoltás is megkapható.

2022-ben ismét úgy húsvétozhatunk mint a Covid-19 előtt

A Covid-19 vírus már több mint két éve a feje tetejére állította az életünket, ezzel pedig az ünnepeket és családi eseményeket is gyökeresen megváltoztatta. A húsvét az elmúlt két évben nagyon más volt, mint ahogy korábban megszoktuk. A szigorú járványügyi szabályok miatt a templomok korlátozott számban és időben tartottak nyitva, sok településen elmaradt a húsvéti mise és a hagyományos locsolkodás.

Idén tavasszal viszont ismét úgy tölthetjük a húsvéti ünnepet, mint a járvány kirobbanása előtt. A tojásfa feldíszítése és a népviseletben történő locsolkodás nem marad el - azonban szeretnénk felhívni a figyelmet a biztonságos rokonlátogatás fontosságára.

Általános óvintézkedések a koronavírus fertőzéssel kapcsolatban

A koronavírus azonban a járványügyi korlátozások feloldása ellenére is fertőz, ezért érdemes az alábbi megelőzési javaslatokat betartani:

 • még a család meglátogatása előtt vessük alá magunkat legalább egy antigén gyorstesztnek, melynek eredménye 15 percen belül megérkezik,
 • ajánlott FFP-2-es maszkot hordani, mivel ez befelé is szűr, tehát azt is védi, aki hordja, és
 • zárt térben sűrűn, jól kell szellőztetni.

Egy átlagembernek az ünnepi ebéd előtti szűrés paranoid dolognak tűnhet, de vegyük figyelembe, hogy az aktív fertőzőket egy antigén gyorsteszttel jó eséllyel ki lehet szűrni. Így legalább el tudjuk mondani, hogy mi mindent megtettünk, hogy családunkat biztonságban tudhassuk.

Annak ellenére, hogy negatív lett a tesztünk és nem vagyunk koronavírus által fertőzöttek fontos, hogy ne próbáljunk mindenkit egyszerre meglátogatni. Ne hívjuk meg magunkhoz egyszerre az összes rokont, vagy ne látogassuk sorra szeretteinket 1-2 nap alatt, mert ha egy helyre sokan zsúfolódnak be, úgy nehéz megtartani a szükséges távolságot.

7 + 1 tipp, hogy lesz koronavírus-biztos az otthonunk a Húsvéti ünnepre

 • alaposan mossunk kezet ha haza értünk, legalább 20 másodpercig, ha lehetőségünk van rá használjunk fertőtlenítőszeres szappant;
 • minden hazaérkezés után érdemes fertőtleníteni az ajtókilincset (a patikában és drogériában is kapható 70%-os alkohol tartalmú fertőtlenítőszer);
 • óránként szellőztessünk 5-10 percig;
 • fertőtlenítsük a gyakran használt eszközeinket (pl.: mobiltelefonunk, kulcsok, kapcsológombok);
 • gyakran cseréljük az ágyneműt és a törölközőt, az előbbit 1-2 hetente, még a törölközőt 2 naponta is cserélhetjük;
 • a használt evőeszközeinket, tányérunkat, poharunkat rögtön a használat után magas hőfokon mossuk el, ha mosogatógépet használunk azt állítsuk 55-60 fokra;
 • szigorúan kell venni a személyi higiéniát pl.: ne igyunk egymás után ugyanabból a pohárból, bögréből, palackból;

+1 tipp:

 • ne csak akkor csináltassunk koronavírus tesztet, ha úgy érezzük megfertőződtünk.

Már csak néhány nap választ el minket a Húsvéttól, sülnek a sütemények, készül az ünnepi menü, a sonka, a fonott kalács és igyekszünk beszerezni a kimaradt alapanyagokat a kaszinótojáshoz.

És hogy biztonságban látogassuk meg a nagyszülőket, vidéki családtagokat, nem szabad megfeledkezni az időpontfoglalásról koronavírus-tesztre.

Töltsük biztonságban a Húsvéti ünnepet!

➕ Jelentkezés időpontra