Izraelben és számos európai országban is terjedni kezdett az omikron BA.2 variánsa

Orvosi rendelőnkben a legmagasabb szakmai színvonalon az utazásokkal kapcsolatos kötelező, illetve ajánlott védőoltásokon kívül több betegség megelőzését szolgáló védőoltás is megkapható.

Izraelben és számos európai országban is terjedni kezdett az omikron BA.2 variánsa

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szóvivője megerősítette, hogy több mint egy hónapos visszaesés után a múlt hét óta világszerte újra emelkedik az újonnan diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek száma.
A WHO úgy véli, az esetszámok újult emelkedése azzal magyarázható, hogy még mindig jelen van a különösen gyorsan terjedő omikron variáns és annak alvariánsa a BA.2, illetve, hogy a legtöbb helyen feloldották a járványügyi korlátozásokat.

Izraelben és számos európai országában is terjedni kezdett az omikron BA.2 variánsa

Izraelben már az omikron újabb, BA.2-es variánsa vált dominánssá

Az izraeli Egészségügyi Minisztérium által közzétett adatok azt mutatják, hogy az országban két hónap után ismét gyorsan nő a fertőzöttek száma. A fertőzési együttható (R) folyamatos növekedéssel már meghaladta az 1-et, vasárnap pedig 1,2-őt, míg az elmúlt időszakban ez a szám 1 alatt volt. Az R-szám, azaz a vírus reprodukciós rátája azt mutatja, egy fertőzött, hány embernek adhatja tovább a fertőzést.

A fertőzöttek számának növekedése három okkal magyarázható:

  • az omikron helyett már a rendkívül fertőző BA.2 variáns vált dominánssá,
  • a beoltott embereknek már csökken az immunitása,
  • feloldották a járványügyi korlátozások többségét.

Az elmúlt napokban Európa több országában is ez a növekvő tendencia volt megfigyelhető az újonnan regisztrált koronavírusos eseteket számát illetően. Belgiumban, Németországban és Franciaországban a járványügyi korlátozások feloldása után ismét gyorsuló ütemben kezdett növekedni a fertőzöttek száma.

Belgiumban az új fertőzéses esetek több mint 50%-ért az omikron BA.2-es variánsa a felelős

A delta variáns teljesen eltűnt az országból. A szakértők szerint a növekedés ellenére nincs ok az aggodalomra, ugyanis a fertőzöttség növekedése várható volt a járványügyi korlátozások feloldása után.

Németországban a járvány kezdete óta nem regisztráltak annyi koronavírusos esetet, mint az elmúlt napokban

A növekvő számok az omikron variánsnak BA.2-nek köszönhetők, a múlt héten regisztrált esetek csaknem felét a BA.2 variáns tette ki.
Múlt héten egyetlen nap alatt 262 ezer új esetet regisztráltak, ami a járvány kezdete óta a legtöbb. A német szakértők szerint ez a szám valószínűleg még magasabb lehet, hiszen azoknak akiknek pozitív lett az antigén gyors tesztjük, már nem kell PCR-tesztet csináltatni. A gyorstesztek eredményei viszont nem jelennek meg a hivatalos statisztikában.
A növekvő esetszámok ellenere a napokban a legtöbb járványügyi korlátozást feloldották Németországban. Néhány tartomány azonban március végéig meghosszabbította a jelenlegi szabályokat.

Franciaországban szintén nő a fertőzések aránya

A francia egészségügyi miniszter mégis kiállt Franciaország azon döntése mellett, hogy az ország hétfőtől feloldja a legtöbb korlátozást, mert a mostani fellendülés szerinte március végén már tetőzni fog. (Guardian)

➕ Jelentkezés időpontra