Sielni készül?

A koronavírus járvány miatt Európában lényegében elmaradt a 2020- 2021-es síszezon, így aki szeret síelni vagy snowboardozni, alig várja, hogy újra csúszhasson.

A koronavírus járvány miatt Európában lényegében elmaradt a 2020- 2021-es síszezon, így aki szeret síelni vagy snowboardozni, alig várja, hogy újra csúszhasson.

Az idei síszezon sem lesz a megszokott

A koronavírus járvány miatt Európában lényegében elmaradt a 2020- 2021-es síszezon, így aki szeret síelni vagy snowboardozni, alig várja, hogy újra csúszhasson. Karácsonyra és szilveszterre szinte megteltek a magyarok által kedvelt osztrák, svájci, olasz és francia síparadicsomok és nincs ez másképp 2022 január és februárjában sem.

Az esetleges járványügyi szigorítások azonban akár minden tervet keresztül húzhatnak. Korlátozások már most is vannak, ezeket vesszük sorra országonként.

Ausztria

Síelés ausztriában - koronavírus alatt

Az újabb osztrák szigorításoknak köszönhetően, a téli turizmusban a 2G-szabály lesz aktuális. Ez azt jelenti, hogy a vendéglátó- és szálláshelyek, valamint a hegyi felvonók használatára csak oltott vagy gyógyult személyek jogosultak. FFP2-es maszk viselése kötelező a sífelvonókon!

“Felhívjuk az Ausztriába utazó magyar állampolgárok figyelmét, hogy a karanténmentes beutazás csak azok számára lehetséges, akik rendelkeznek:

 • három oltásról szóló oltási igazolással (a harmadik oltástól számított 270 napig), vagy
 • két oltásról szóló oltási igazolással (a második oltástól számított 270 napig) ÉS 72 óránál nem régebbi negatív PCR teszttel, vagy
 • egydózisú oltásról (Janssen) szóló oltási igazolással a beadás utáni 21. naptól számított 270. napig, ÉS 72 óránál nem régebbi PCR teszttel, vagy
 • 180 napnál nem régebbi gyógyultsági igazolással ÉS 72 óránál nem régebbi negatív PCR teszttel, vagy
 • két oltásról szóló oltási igazolással ÉS 180 napnál nem régebbi gyógyultsági igazolással.

A beutazáshoz elfogadott oltások: Pfizer, Astra Zeneca, Johnson and Johnson (Janssen), Moderna, Sinopharm, Sinovac, Covishield, Covaxin, Covovax, Novavax.

Figyelem, az Ausztriába történő beutazáshoz elfogadott oltások köre szélesebb annál, mint amelyet a szolgáltatások igénybe vételéhez (pl: szállások, sílift használata) is elfogadnak.

A szolgáltatások igénybevételéhez csak a Pfizer, az Astra Zeneca és a Moderna vakcina megfelelő! 2022. január 3-tól a Johnson and Johnson (Janssen) oltások érvényüket veszítik az országon belüli szolgáltatások tekintetében, a védettség megfelelő igazolásához egy második (frissítő) dózis felvétele szükséges. A szolgáltatások igénybevétele igazolható: az Uniós Covid igazolvánnyal, Grüner Pass alkalmazással, vagy az osztrák oltási könyvvel (Impfpass).’’- olvasható a konzuliszolgalat.hu-n.

➕ Jelentkezés időpontra

Svájc

A sípályák üzemeltetői úgy döntöttek, hogy nem kérnek Covid-igazolást a síliftek használatához, azonban aki belső térben szeretne hüttézni, igazolás nélkül nem teheti meg.

Igazolás ugyan nem kell a sílifteken, de maszk használata kötelező a zárt felvonókon és a zárt helyeken.

A hegyi vendéglők zárt tereibe csak negatív teszt eredménnyel léphetünk be, a teraszokon nem kérnek semmilyen igazolást.

Ezek a rendelkezések azonban nem kötelező jellegűek a sípályák részére, vagyis egyes sípályák akár kérhetik a Covid igazolásokat.

Beutazási feltételek:

“Magyar állampolgár Magyarország és más ország területéről az alábbi feltételek mellett utazhat be Svájcba:

Minden repülővel és távolsági busszal Svájcba beutazó személy - az oltottak, a gyógyultak és a negatív teszttel rendelkezők is – a beutazást megelőzően beutazási nyomtatvány (Passenger Locator Form, SwissPLF, https://swissplf.admin.ch/formular) kitöltésére köteles.

Az oltott és gyógyult személyeknek a Svájcba történő beutazáshoz január 22-től nincs szükség negatív PCR tesztre vagy antigén gyorstesztre.

Svájc mind a beutazásnál az oltottság igazolásához mind belföldi használathoz elfogadja az uniós digitális Covid-igazolványt. A magyar védettségi igazolvány csak beutazáshoz és csak az angol nyelvű oltási igazolás kíséretében elfogadott.

Az oltatlan személyeknek a Svájcba történő beutazás előtt 72 óránál nem régebbi negatív PCR teszttel vagy 24 óránál nem régebbi antigén gyorsteszttel kell rendelkezni. “ -írja a konzuli szolgálat.

➕ Jelentkezés időpontra

Olaszország

Síelés Olaszországban 2022-ben

Olaszországban már novemberben megkezdték a sípályák újranyitását, azonban a sílifteket csak Európai Covid-igazolvánnyal lehet használni. A kabinok 80 százalékos kapacitással járnak (a nyitott ülőfülkék tele lehetnek), és megkövetelik a szociális távolságtartást a jegypénztáraknál. A sífelvonókon és a közös területeken maszkot kell viselni.

A konzuli szolgálaton az alábbi rendelkezés olvasható az olaszországi beutazásról:

“2022. január 31. napjáig a Magyarországról, illetve az Európai Unió és EGT tagállamaiból érkező utazók („C” kategória) az alábbi feltételek együttes teljesítése mellett léphetnek be Olaszországba:

Rendelkeznek Green Pass-szal, amely az alábbi kategóriák egyikébe esik:

 • oltási igazolvány, az oltás Európai Gyógyszerügynökség (EMA) vagy az olasz hatóság által elismert oltóanyaggal (Comirnaty-Pfizer, Moderna-Spikevax, Vaxzevria-AstraZeneca, Janssen-Johnson&Johnson) történt és a teljes oltási ciklus lezárultát követően (valamennyi előírt dózis beadásra került) 14 nap már eltelt;
 • gyógyultsági igazolvány, birtokosa gyógyult és a fertőzést igazoló első teszttől 180 nap még nem telt el;
 • az első adag vakcina beadását, vagy a teljes oltási ciklus lezárultát (ideértve a harmadik dózis beadását is) követően lezajlott fertőzés következtében kiállított gyógyultsági igazolvány;

és

 • negatív koronavírus teszttel (24 óránál nem régebbi AG-antigén gyorsteszt, vagy 48 óránál nem régebbi PCR teszt);

továbbá

 • bemutatják elektronikusan, vagy nyomtatott formában a következő hivatkozáson található adatlapot: https://app.euplf.eu/#/.

Az Olaszországba történő belépés megfelelő Green Pass hiányában negatív teszttel, karanténkötelezettség mellett lehetséges, a kiskorúakra eltérő szabályok vonatkoznak (lásd alább).

A Magyarországról, illetve Európai Unió és EGT tagállamaiból érkező utasok („C” kategória) esetében a teljes oltási cikluson átesett személyek is csak negatív koronavírus teszttel (24 óránál nem régebbi AG-antigén gyorsteszt, vagy 48 óránál nem régebbi PCR teszt) léphetnek be Olaszországba, valamint az oltatlan személyek negatív teszt birtokában is 5 napos karanténkötelezettség alá esnek. A karantén időtartama az egyes országkategóriák esetén eltérő.

A 6 éven aluliak mentesülnek az AG/PCR teszt elvégzésének kötelezettsége alól.. “- írja a konzuliszolgálat.hu

Franciaország

Franciaországban egyelőre még lazábbak a szabályok, a sífelvonók használatához egyenlőre nem kell Covid-igazolvány, azonban a január 22-29. között megrendezett Snowattack fesztiválon csak az vehet részt aki az EMA által engedélyezett 3. emlékeztető oltását is megkapta. Akik nem rendelkeznek védőoltással azoknak 24 óránként szükséges a helyszínen PCR vagy antigén teszt elvégzése.

A felvonókra várva be kell tartani a szociális távolságot, és maszkot kell viselni a zárt felvonókon.

Egyes síterületek saját korlátozásokat vezettek be, beleértve a csoportok méretének korlátozását. Emellett sok szálloda megköveteli a maszk viselését a közös helyiségekben.

A védettségi igazolás ugyanakkor szükséges a kávézókban, bárokban, éttermekben, szabadidőközpontokban. Aki megszegi a maszkviselési szabályt, 135 eurós pénzbírságra számíthat.

“Magyarországról jelenleg szabadon be lehet utazni Franciaországba - vagyis Magyarországról érkezve nincs szükség a belépéshez rendkívüli indokra, nincs szükség karanténra - az alábbi beutazási feltételek teljesítése és igazolása esetén:

 1. megfelelő oltottság VAGY
 2. PCR illetőleg antigén teszt VAGY
 3. átesettség (=felgyógyultság)
 4. becsületbeli nyilatkozat.

A Franciaországba történő beutazáshoz elegendő az uniós digitális covid igazolvány, azonban a franciaországi szolgáltatások igénybe vételéhez feltételként állított új oltási előírások tekintetében Franciaország nem tesz különbséget a francia és más állampolgárok között, vagyis ezen oltási követelmények a magyar állampolgárokra is vonatkoznak majd.

Megfelelő oltottság:

 • az Európai Gyógyszerügynökség által elfogadott oltóanyagok (Pfizer/Comirnaty, Moderna, AstraZeneca/Vaxzevria/Covishield és Janssen / Johnson & Johnson), ÉS
 • az adott oltóanyagra előírt teljes dózis, ÉS
 • a védettséghez szükséges időtartam eltelte:
 • - 1 hét a 2. oltás beadása után a kétdózisú vakcinák esetében (Pfizer/Comirnaty, Moderna, AstraZeneca/Vaxzevria/Covishield) - 28 nap az oltás beadása után az egydózisú vakcinák esetében (Janssen /Johnson & Johnson); - 2 hét az oltás beadása után a koronavíruson átesett betegek esetében (ilyenkor csak 1 vakcina szükséges) - 1 hét a harmadikként felvett Pfizer vagy Moderna (ARNm) oltás beadása után azok számára, akik korábban két adag Sinopharm vagy Sinovac oltást már felvettek. - A Sputnik oltás NEM elfogadott, az ezen oltásokat követően felvett harmadik oltás (ha nem egy dózisú) nem jelent Franciaországban megfelelő oltottságot!

Franciaországban akkor számít majd valaki megfelelően oltottnak, ha az alábbi határidőkig felveszi a 3. (illetőleg Janssen esetén a következő adag) oltást.

A határidő:

 • 65 éves vagy 65 év feletti, ill. "Janssen" oltást felvett személyek esetén - 2021. december 15.
 • azon 18-64 év közötti személyek esetén, akik 2021. június 17 előtt kapták meg az utolsó oltásukat - 2022. január 15.“- olvasható a konzuli szolgálat honlapján.

Tekintettel arra, hogy a járványügyi helyzet napról napra változik, ezért azt javasoljuk, hogy kiutazás előtt mindenképpen érdeklődjön arról, hogy melyek az aktuális beutazási feltételek a választott célországba!


➕ Jelentkezés időpontra