Koronavírus karanténnal kapcsolatos tudnivalók

Mit kell tudni a hatósági karanténról?

Mit kell tudni a hatósági karanténról?

Koronavírus karanténnal kapcsolatos tudnivalók

2022.01.06. | Nemzetközi Oltóközpont

Mit jelent a karantén?

A karantén általában véve azt jelenti, hogy elkülönítenek egy olyan személyt vagy személyeket, akik feltételezhetően fertőző betegek azoktól, akik még nem mutatnak tüneteket, amelynek alapvető járványügyi célja a betegség terjedésének megakadályozása.

A koronavírus-járvány kapcsán a sokféle létező járványügyi intézkedés közül alapvetően hármat alkalmaznak:

 • a járványügyi elkülönítést;
 • a járványügyi megfigyelést; és
 • a hatósági házi karantént.

Mit jelent pontosan a járványügyi elkülönítés, milyen szabályokat kell betartanunk?

Azok a személyek kerülnek elkülönítés alá, akik fertőzöttek, vagy fertőzöttek lehetnek. Pontosabban: a gyanús és a megerősített eseteket kötelező elkülöníteni. Alapvetően azokról van szó, akiknek koronavírusra jellemző tüneteik vannak, vagy igazolt fertőzöttel kapcsolatba léptek, illetve már van pozitív tesztjük, ami megerősítette a fertőzöttséget.

Betegséggyanús esetekben, vagyis amíg nem teljesen biztos, hogy valaki fertőzött, addig a betegséget diagnosztizáló orvos (ez lehet a háziorvos vagy a járóbeteg-szakellátást végző orvos) rendeli el az elkülönítést. Ugyanez lehet a helyzet akkor, ha valakinek csak enyhe tünetei vannak.

Ha pozitív teszteredmény igazolja a fertőzést, akkor legtöbb esetben hatósági határozat is születik, amelyben viszont már nem elkülönítésről, hanem hatósági házi karanténról szól a rendelkezés.

Akár gyanús, akár megerősített esetről van szó, fontos tudni, hogy az elkülönítést szóban vagy telefonon is elrendelhetik, tehát ettől kezdve az elkülönítés helyét nem szabad elhagyni.

Az elkülönített személynek otthon, a tartózkodási helyén vagy a megjelölt helyen kell tartózkodnia. Akkor rendelhető el az otthoni elkülönítés, ha:

 • a fertőzött személy állapota megengedi;
 • az elkülönítés feltételei biztosíthatók; és
 • a beteg vállalja, hogy az elkülönítés idejére a járványügyi rendelkezéseket megtartja.
➕ Jelentkezés időpontra Koronavírus - karantén szabályok

Ha a fenti feltételek nem teljesíthetőek, az érintettet kórházban különítik el!

Az elkülönítés időtartama 10 nap! Ez alatt a 10 nap alatt az érintettnek a lakást nem szabad elhagynia és nem szabad vendégeket fogadnia. Ha viszont továbbra is fennáll a fertőzőképesség, az elkülönítést fenn kell tartani.

Ki kerül járványügyi megfigyelés alá, és milyen szabályok vonatkoznak rá?

A kontaktszemélyeket helyezik járványügyi megfigyelés alá, vagyis azokat, akik megerősített koronavírusos beteggel érintkeztek és feltehetően maguk is a betegség lappangási szakában vannak. Ezt a megfigyelést a járási hivatal, népegészségügyi osztálya hatósági határozattal rendeli el.

A covid-járvány idején a megfigyelés ideje alatt jellemzően otthoni tartózkodást, karantént rendelnek el. A megfigyelt személynek ez esetben otthon, a tartózkodási helyén, vagy a hatósági határozatban megjelölt helyen kell tartózkodnia.

Jelenleg a Nemzeti Népegészségügyi Központ 10 napot ír elő járványügyi megfigyelésre. A megfigyelés lényege általában az, hogy ezalatt az érintettnek a lakást nem szabad elhagynia és nem szabad vendégeket fogadnia. Viszont az alábbi esetekben elhagyhatjuk a karantént:

 • ha teszteltetni szeretnénk menni és a rendőrség ezt tudomásul vette
 • az orvos utasítására;
 • ha sürgősségi betegellátásra szorulunk – de csakis a mentő vagy más, sürgősségi ellátást végző személy kíséretében;
 • életveszéllyel vagy súlyos kárral fenyegető helyzet esetén (tehát ha pl. kigyullad a lakás); vagy
 • kormányrendeletben meghatározott esetben.

Illetve ha két negatív PCR teszttel igazolni tudjuk, hogy nem kaptuk el a fertőzést a járványügyi hatóságnak kötelező mentesíteni a karantén alól!

Mikor kerülünk hatósági házi karanténba, és milyen előírásokat kell betartanunk?

A hatósági házi karantén három esetben rendelhető el:

 • ha Dél-Afrikai régióból érkezünk Magyarországram kötelező a 14 napos karantén, ami alól jelenleg sem a védettségi igazolvány, sem negatív PCR teszt eredmény nem mentesít;
 • ha külföldről érkezünk Magyarországra és nem rendelkezünk védettségi igazolvánnyal 10 napos karantént rendelnek el, ám ezalól 2 negatív PCR teszt eredménnyel mentesülhetünk;
 • ha a betegről PCR teszt alapján bebizonyosodott, hogy elkapta a koronavírust és állapota nem indokolja a kórházi kezelést.

Akit hatósági házi karantén alá helyeztek, nem hagyhatja el a számára meghatározott lakást. Azt, hogy ez pontosan milyen cím lesz,

 • az országba való belépés esetén: nekünk kell a határátkeléskor megjelölni;
 • hatóság rendeli el a karantént: akkor a járványügyi hatóság dönti el, de figyelembe veszi, hogy mit jelöltünk meg.

A karantén helyszíne lehet az érintett otthona, de lehet akár más hely is, például nyaraló, ismerős háza, vagy bérelt lakás is. A lényeg, hogy házi karantén esetén biztosan nem kell kórházba, vagy karantén céljára központilag kijelölt másik helyre menni.

Covid - karantén szabályok 2022-ben

A határátlépést követően rendőrség karanténról szóló tájékoztatása után a lehető legrövidebb úton, közvetlenül a karanténba kell menni. Nincs arra vonatkozó megkötés, hogy milyen eszközzel lehet a karantén helyszínére jutni, tehát ez autóval, tömegközlekedéssel, taxival, de úgy is lehetséges, hogy valaki értünk jön. Ha hatóság rendeli el a karantént, a döntésről határozatot kell hozni, de a hatósági házi karantént már attól a pillanattól kötelező betartani, hogy a döntést szóban közlik.

A hatósági házi karantén időtartama 10 nap! Ez alatt a 10 nap alatt az érintettnek a lakást nem szabad elhagynia és nem szabad vendégeket fogadnia. Az alábbi esetekben elhagyhatjuk a karantént:

 • ha teszteltetni szeretnénk menni és a rendőrség ezt tudomásul vette
 • az orvos utasítására;
 • ha sürgősségi betegellátásra szorulunk – de csakis a mentő vagy más, sürgősségi ellátást végző személy kíséretében;
 • életveszéllyel vagy súlyos kárral fenyegető helyzet esetén (tehát ha pl. kigyullad a lakás); vagy
 • kormányrendeletben meghatározott esetben.

Aki két negatív PCR-teszttel tudja igazolni, hogy nem fertőzött, azt a rendőrségnek kötelező mentesítenie a karantén alól!

➕ Jelentkezés időpontra