Antitest teszt kisokos

A negyedik hullám közepén szükségszerű, hogy mielőbb kiderüljön fertőzöttek vagyunk-e. Az omikron variáns magyarországi megjelenésével még inkább megnövekedett a kereslet a gyógyszertárakban kapható, önmintavételes tesztek iránt.

A negyedik hullám közepén szükségszerű, hogy mielőbb kiderüljön fertőzöttek vagyunk-e. Az omikron variáns magyarországi megjelenésével még inkább megnövekedett a kereslet a gyógyszertárakban kapható, önmintavételes tesztek iránt.

Antitest teszt kisokos

A negyedik hullám közepén szükségszerű, hogy mielőbb kiderüljön fertőzöttek vagyunk-e. Az omikron variáns magyarországi megjelenésével még inkább megnövekedett a kereslet a gyógyszertárakban kapható, önmintavételes tesztek iránt. Azonban, aki nem szakszerűen végzi el ezeket a teszteket, az pontatlan eredményt is kaphat. Ez pedig látszólagos biztonságérzetet adhat, ugyanis fertőzöttként is közösségbe mehet az illető, ahol továbbadhatja a koronavírust.
A biztonság érdekében fontos, hogy szakemberre bízzuk a vizsgálatot, csak steril eszközökkel vett minta esetén kaphatunk laboratóriumi pontosságú eredményt. Ha nem is a saját, de a környezetünkben elő, gyengébb immunrendszerű szeretteink egészsége lehet a tét.

Mit jelent PoC szerológiai antitest teszt?

A PoC szerológiai antitest teszt a Covid-19 fertőzést okozó vírus ellen termelt ellenanyagot mutatja ki. Egy adott vírus ellen többféle antitest termelődik egy fertőzés során, ezek olyan fehérjemolekulák, amelyeket az immunrendszer termel annak érdekében, hogy felismerje és semlegesítse a szervezetbe ,került idegen anyagokat, mint például a baktériumokat vagy vírusokat. Egy adott vírus ellen többféle ellenanyag termelődik egy fertőzés során, hiszen a vírusnak több eleme is immunreakciót válthat ki.

Amíg a PCR és az antigén teszt a vírus jelenlétét igazolja a szervezetben, addig az antitest teszt megmutatja, hogy ha az ember korábban elkapta a fertőzést vagy szervezete megfelelően reagált-e, a védőoltásra. Akut fertőzés kimutatására a szerológiai tesztek önmagukban nem alkalmasak, de segíthetnek a tünetmentes fertőzöttek, illetve a fertőzésen már átesett, immunitást szerzett személyek felderítésében.

A PoC szerológiai antitest teszt a vérben található Covid-19 specifikus ellenanyagok (IgM és IgG) kimutatására alkalmasak.

Koronavírus Antitest teszt

IgM vs IgG

Az ellenanyag (immunglobulin) olyan fehérje, amelyeket az immunrendszer termel kórokozók elleni küzdelemhez. Az IgM az az antitest, amely különféle fertőzésekkor a leghamarabb jelenik meg, már pár nappal a megfertőződés után is detektálható. Az IgG általában a páciens védettséget biztosítja az adott betegség tekintetében, az IgG vizsgálattal mind a fertőzés, mind a COVID elleni védőoltások következtében kialakuló immunválasz kimutatható. A vizsgálat ismételt elvégzésével jól követhető az ellenanyagszint időbeli változása, a védettség egyéni szintje.

Hogyan történik a vizsgálat?

Az antitest teszt a vírus ellen termelődött ellenanyagokat mutatja ki, vérmintából.

Foglaljon időpontot most!

A PoC (Point of Care) tesztek olyan laboratóriumi pontosságú, amelyek az ellátás helyszínén (orvosi rendelő, sürgősségi vizsgálóhelyiség, akár mentőgépkocsi) azonnal végezhetőek, kis mennyiségű vérmintából.

Mire ügyeljen a teszt előtt?

Az antitest teszt előtt semmilyen megkötés nincs, nem kell éhgyomorra elvégezni, és inni is bármit lehet. Amennyiben lehetséges, kérjük a vizsgálat napján esetleg esedékes gyógyszereit inkább a mintavétel után vegye be.

Kinek nem ajánljuk a gyorsteszt elvégzését?

Az antitest, vagy más néven szerológiai teszt akkor javasolt, ha a beteg már legalább 14 napja tünetmentes. Szintén ezt a tesztet szokták használni, ha a páciensnek nincs és nem is volt semmilyen tünete, de tudni akarja, hogy korábban esetleg átesett-e a fertőzésen.
Ezen felül antitest teszttel ellenőrizhető, hogy megfelelő-e a védőoltás után kialakuló immunválasz.

Hogyan tud a teszt elvégzésére jelentkezni?

Kérjük az alábbi linkre kattintva töltse ki a jelentkezési lapot:

https://oltokozpont.hu/hu/COVID-19_teszt_jelentkezes

Koronavírus tesztek összehasonlítása

Foglaljon időpontot most!