Európában is megjelent az omikron variáns

Már a szomszédos Ausztirában is azonosították a koronavírus omikron variánsát egy Dél-Afrikából érkező utas szervezétben, Dorothee von Laer virológus szerint a diagnosztizált eset mellett további harminc gyanús eset van, amit még vizsgálnak.

Már a szomszédos Ausztirában is azonosították a koronavírus omikron variánsát egy Dél-Afrikából érkező utas szervezétben, Dorothee von Laer virológus szerint a diagnosztizált eset mellett további harminc gyanús eset van, amit még vizsgálnak.

Az omikron mutáció még az elődjénél, a deltánál is fertőzőbb, így gyorsan terjed, a variánst Európán belül már Belgiumban, Nagy-Britanniában, Németországban, Olaszországban, Svájcban és Hollandiában is kimutatták. A variáns felfedezése után számos- elsősorban európai- ország függesztette fel a dél- afrikai országokból érkező légi járatokat. Hazánkban is beutazási tilalom érvényes november 29.-től a Botswanából, Dél-Afirkából, Lesothóból, Namíbiából, Zimbabwéból, Mozambikból és Szváziföldről érkezőknek. A térségből haza érkező magyarok 14 napos hatósági házi karanténba kerülnek és ennek időtartama alól negatív PCR-tesztekkel sem mentesülhet.

omicron

A koronavírus új variánsa szapora szívdobogást, fejfájást, levertséget és gyengeséget okoz - erről Szlávik János infektológus beszélt az állami rádióban. Az omikron variáns valószínűleg globálisan szétterjed, éppen ezért nagyon magas kockázatot jelent, a járvány újabb hullámainak pedig egyes régiókban komoly következményei lehetnek, közölte a WHO hétfőn reggel. "Várhatóak fertőzések és megbetegedések a beoltott személyeknél is, de csekély és kiszámítható arányban"-tették hozzá.

dél-afrikai mutáns

100 százalék, hogy megjelenik az omikron variáns Magyarországon- mondta az ATV Heti Napló Sváby Andrással című műsorában Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpont, Virológiai Nemzeti Laboratórium vezetője, aki kevés esélyt lát arra, hogy az új koronavírus mutáció ne jelenjen meg itthon.-olvasható a portfólió.hu-n. "Előre meg lehetett jósolni, hogy azokon a területeken fog kialakulni egy ilyen súlyos és több régiót érintő mutáció, ahol alacsony az átoltottság, tehát a vírus tulajdonképpen korlátlanul tud replikálódni. Ez így is történt."- mondta Jakab Ferenc. A szakértő hozzátette, hogy azt lehet tudni a koronavírus új változatáról, hogy 50 mutáció történt a vírusban, amiből 32 a tüskefehérjét érinti. Ez ahhoz képest sok, hogy páldául a delta variánsban összesen 8 mutáció van.


➕ Jelentkezés időpontra

A Nemzeti Népegészségügyi Központ szerint az omikront még nem mutatták ki Magyarországon, ugyanakkor Jakab Ferenc kis esélyt lát arra, hogy a mutáció ne jelenjen meg itthon. "Ez nem azt jelenti, hogy tömeges fertőzést is fog okozni, ha idejében lépünk és vizsgáljuk a hazi virusok genetikai szerkezetét"-fejtette ki a virológus, aki arról is szólt, hogy amíg a fejlődő országokat nem zárkóztatjuk fel az oltások terén, újabb és újabb variánsok fognak érkezni. Éppen ezért, most talán még nagyobb hangsúlyt kell fektetni a saját magunk és környezetünk biztonságára, ha bármilyen tünetet észlel magán, keresse fel tesztközpontjaink egyikét Budapesten vagy vidéken, hogy megbizonyosodjon nem fertőződött meg az új koronavírus variánssal.