Ebola Guineában

Guineában zajló Ebola járvány. Eddig 80 esetet jelentettek be.

Guineában zajló Ebola járvány. Eddig 80 esetet jelentettek be.

2014. március 25-én az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC ) beszámolt egy Guineában zajló Ebola járványról . Eddig 80 esetet jelentettek be, közülük 59 halálos kimenetelű volt. Hasonló járványt korábban még nem jelentettek Guineából .A lappangási idő az Ebola vérzéses láznál akár három hét is lehet, ezért valószínű, hogy további eseteket fognak még azonosítani az elkövetkező hetekben Guineában, és esetleg az érintett területekkel határos más régióban is. A járványvédelmi intézkedések, mint például a betegek elkülönítése és a jelentkező esetek aktív monitorozása, végrehajtása folyamatban van annak érdekében, hogy kézben tudják tartani a járványt, illetve megakadályozzák a betegség további terjedését.Az ECDC véleménye szerint az utazók megbetegedési kockázata alacsony, kivéve, ha közvetlen kapcsolatba kerülnek halott vagy élő fertőzött személyek vagy állatok testnedveivel.

Az ECDC azt tanácsolja, hogy trópusi országokból visszatérő utazók mindig kérjenek gyors orvosi segítséget, ha náluk a visszaérkezést követő héten influenzaszerű tünetek (például láz, fejfájás, hasmenés vagy általános rossz közérzet) észlelnek magukon. Az ellátást végző egészségügyi személyzetnek feltétlenül számoljanak be a trópusi útjukról.


Az egészségügyi dolgozók azonban különösen veszélyeztetettek lehetnek, bár a megfelelő infekciókontroll intézkedések hatékonyan képesek megakadályozni a betegség átvitelét.