Meningococcus okozta agyhártyagyulladás megbetegedések

Travel health information for people travelling abroad from the UK

Travel health information for people travelling abroad from the UK

2010 augusztusa óta olyan meningococcus (C szerocsoportú) esetekről számoltak be a New York Cityben, amik a homoszexuális férfiak körében fordultak elő. A mai napig már 22 eset regisztráltak, és ezek közül 7 halálos kimenetelű volt.

2013-ban szórványos meningococcus eseteket jelentettek Franciaországból, Németországból és Belgiumból is. Ezért az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) azt kéri, hogy legyenek folyamatosan éberek azok az országok, különösen a nyári időszakban, ahol Gay Pride és más hasonló jellegű fesztiválokat szerveznek, hogy időben fel tudják fedezni a gyorsan terjedő betegséget, illetve, hogy a lehető leggyorsabban meg tudják tenni a szükséges járványvédelmi intézkedéseket.
Jelenleg nincs bizonyíték arra, hogy az Európába vagy az Egyesült Államokba való utazás fokozott megbetegedési kockázatot jelent.

Tanácsok az utazóknak:
Azok a homo- vagy biszexuális férfiak, akik New York Citybe utaznak, vagy Gay Pride, illetve hasonló jellegű más fesztiválokon kívánnak részt venni Európában ezen a nyáron, és akik nem oltottak meningococcus okozta meningitis ellen, valamint úgy gondolják, hogy szükségük van a meningococcus elleni oltásra, akkor azt felvehetik az Intermed Oltóközpontban is.