Gyermekbénulás Szomáliában és Kenyában

Mi a jelenlegi helyzet?

Mi a jelenlegi helyzet?

2013–ban Szomáliában már 25 gyermekbénulás esetet jelentettek be. Ezek 2007 óta az első vad poliovírus okozta esetek Szomáliában. Emellett hat esetet jelentettek kenyai Dadaaból. Ezek 2011 július óta az első igazolt vad poliovírus okozta esetek Kenyában.

Dadaab a kenyai-szomáliai határtól pár tíz kilométerre fekszik Kenyában, és körülötte-mellette található a világ legnagyobb menekülttábor-együttese, három tábor szomorú kombinációját alkotva. Lakosainak 96%-a az ENSZ menekültügyi szervezetének (UNCHR) becslése szerint szomáliai állampolgár, akik a Szomáliát sújtó polgárháború elől menekültek el. Eredetileg 90 ezer emberre tervezték a három tábort (Hagadera, Ifo, Dagahaley), amely számot aztán rövid idő alatt gyorsan túllépte a menekültáradat, a jelenlegi legóvatosabb becslések szerint is nagyjából 500.000 embernek ad otthont.
CDC azt javasolja, hogy minden utazó Szomáliába és Kenyába, és a környező országokba (Dzsibuti, Etiópia, Dél-Szudán, Uganda és Tanzánia) teljes gyermekbénulás elleni védőoltás sorozattal rendelkezzen. Ezen kívül a felnőttek kapjanak egy egyszeri emlékeztető gyermekbénulás elleni oltást.