2011-es influenza oltás (Gyakran Ismétlődő Kérdések)

Az idei szezonális influenza vakcina tartalmazza a H1N1 vírustörzset is

Az idei szezonális influenza vakcina tartalmazza a H1N1 vírustörzset is

•    Miért kell oltatni minden évben, ha én már kaptam oltást tavaly is? Az influenzavírus rendkívül változékony, tulajdonságai folyamatosan változnak. Ezért minden szezonban más vírustörzseket tartalmaz az oltóanyag, és más cirkuláló vírustörzsek okoznak megbetegedéseket is.
Az oltóanyagba kerülő törzseket egy nemzetközi figyelőrendszer (több, mint 100 ország részvételével) adatai alapján határozzák meg évről-évre.
•    A 2011-12 évben az oltóanyagban szereplő törzsek nem változtak, ebben az esetben is meg kell ismételni az oltást? Igen, mivel a képződött ellenanyagok szintje az oltást követően csupán egy éven keresztül maradnak a kívánt értéken.
•    Az idei oltóanyag  tartalmazza a H1N1 törzset is? Az idei oltóanyag is tartalmazza a pandémiás törzset.A szakemberek úgy gondolják, vélhetően szezonális vírusként fog viselkedni a 2011/2012-es időszakban is.

•    Adható-e más oltásokkal együtt az influenza vakcina? Igen.
(Élővakcinák beadása között kell 4 hetet várni, de ezek is adhatóak együtt, eltérő testtájékra)

•    Kisgyermekeknek is adható-e az influenza elleni oltás, és ha igen, hogyan? A szakmai ajánlások féléves kórtól javasolják az influenza elleni oltás felvételét, egészségesek esetében is. Az oltóanyagok bizonyos csoportjai biztonsággal adhatóak már ebben az életkorban is.

•    Milyen mellékhatások fordulhatnak elő az oltást követően? Az oltás csak orvosi felügyelet mellett adható be, az esetleges anaphylaxiás reakcióra fel kell készülni, ez bármelyik oltásnál előforduló, nagyon ritka jelenség.
Az alkalmazási előírásban felsorolt helyi és általános reakciókkal lehet számolni.
Helyi reakciók: az oltás helyén bőrpír, duzzadás, fájdalom.
Általános tünetként láz, rossz közérzet, hidegrázás, fáradtság, fejfájás, verejtékezés, izomfájdalom, ízületi fájdalom előfordulhat.
Ezek azonban néhány napon belül kezelés nélkül is megszűnnek, és természetes kísérői lehetnek az oltást követő időszaknak.

•    El kell-e halasztani az oltást, ha meg van fázva az oltandó, ha lázas? Meddig? Lázas megbetegedés vagy akut fertőzés esetén az oltást el kell halasztani. Ez a kezelőorvos döntése.

•    Lehet-e oltani, ha érzékeny az oltandó : tejcukorra, tojásra, fehérjére, fémre, higanyra,  lisztre  stb.? Ha az illető az oltás komponenseire allergiás, az oltást nem kaphatja meg.
•    Mennyi időn belül lesz valaki védett az oltás után? Az oltás után a védettség fokozatosan alakul ki, általában 2-3 hét szükséges hozzá.

•    Megbetegedhet-e valaki az oltástól? Átmeneti láz előfordulhat, azt célszerű a szokásos módon csillapítani.
Az oltóanyagban levő törzsek okozta influenzás megbetegedés nem fordulhat elő, mivel kórokozó nincs jelen az oltóanyagban, csupán elölt variánsa, illetve csak vírus bizonyos részei (ezek a legkorszerűbb oltóanyagok).
•    Várandós nő  oltható-e influenza ellen? A nemzetközi ajánlások már a családtervezés időszakában javasolják az oltás felvételét.
Bizonyos oltóanyagok a második és a harmadik trimeszterben is biztonsággal adhatóak.
Az anya oltása a születendő gyermek egészségét is védi 4-6 hónapig.
Abban az esetben, ha a kismamának komoly egyéb betegsége is van,
(elhízás, cukorbetegség) egyéni mérlegelés alapján az első trimeszterben is oltható.
•    Nem tettem hűtőbe, beadathatom az oltást? Nem. Az oltás hatékonysága szempontjából folyamatosan 2-és 6 C fok között kell tárolni, ezt nem lehet megszakítani.
•    Kik a leginkább veszélyeztetettek? Bárki elkaphatja, függetlenül nemétől, életkorától az influenzát.
A 2011-12-es szezon volt az első eset, hogy a nemzetközi ajánlások mindenki számára javasolják a védőoltás felvételét.
A leginkább veszélyeztetettek a rizikócsoportokba tartozó személyek. (60 év felett, 5 évnél fiatalabb gyermekek, kismamák, krónikus betegek, malignus betegségben szenvedők, túlsúlyos páciensek)
•    Életben marad-e a vírus bizonyos tárgyak felületén? Igen, néhány óráig biztosan, ezért fontos ezeknek a felületeknek a rendszeres tisztítása.
•    Fertőzhet-e a már beoltott személy? A védőoltással az adott vírus ellen alakul ki a szervezetben védettség. Az oltott személy nem fertőz.
•    Ki vállal felelősséget az oltás biztonságáért? A nem kívánt eseményt jelenteni kell az ÁNTSZ-nek, aki kivizsgálja azt. A termékfelelősség a gyártót, a védőoltás szakszerű alkalmazásának felelőssége az oltóorvost terheli.
Influenza oltás 2010A veszélyes influenza rohamosan terjed egész Európában. Az ÁNTSZ szerint a járvány hamarosan robbanásszerűen tör ki Magyarországon. Előzze meg a kellemetlenségeket egyetlen tűszúrással! További részletek a H1N1-ről
Jelentkezés oltásra